René fik tæsk på kostskole for 30 år siden: I morgen siger borgmesteren undskyld

Daglige tæsk og ydmygelser af elever på en kostskole for over 30 år siden afføder tirsdag en officiel undskyldning fra Aalborg Kommune.

René Vinding Christensen er stadig påvirket af det ophold, han havde på Gravenshoved Kostskole for over 31 år siden.

En skole, hvor det sidenhen er kommet frem, at eleverne fik tæsk, blev mishandlet og blev begået overgreb mod.

- Efter to timer på Gravenshoved lærte jeg, at man ikke måtte være ked af det, siger René Vinding Christensen til TV2 Nord i Indblik.

Da hans forældre var taget af sted, frøs han og begyndte at græde.

- Så kom pædagogen fræsende og smækkede mig en ordentlig én i baghovedet. Så tog hun fat i mig og smed mig i gulvet, hvor hun pressede mig hårdt ned, indtil jeg stoppede med at hyle og sagde undskyld for min opførsel, siger René Vinding Christensen.

- Det kunne heller ikke nytte noget at være kræsen. Hvis ikke man spiste det, der var, så fik vi 'hjælp til det' - på den ene eller anden måde, siger han.

Hvordan foregik det?

- De kunne tage fat i ørene eller kaste en eller anden ting efter os. Og hvis ikke det hjalp, kunne de finde på fysisk at presse maden ind i munden, siger René Vinding Christensen, der fortæller, at en anden elev blev tvunget til at spise sit eget opkast.

Ydmygelserne var det værste

Gravenshoved kostskole lå ved Christiansfeld i Sønderjylland, men blev drevet af Aalborg Kommune. Derfor blev nordjyske børn og unge, der ikke passede deres skole eller ikke var til at styre, flyttet til Gravenshoved fra 1964 til 1991.

- Her mange år efter er det ikke de fysiske overgreb, som er det værste. Det var de offentlige ydmygelser foran alle andre, siger René Vinding Christensen..

I dag er René Vinding Christensen talsperson for en stor gruppe tidligere elever, der mange år senere er stået frem med de grufulde oplevelser fra Gravenshoved.

I starten af januar konkluderede en advokatundersøgelse, at de 100 tidligere elevers beretning om vold, mishandling og overgreb er troværdige. 

Det var både et brud på straffeloven og menneskerettighederne, konkluderede rapporten.

Foto fra Gravenshoved Kostskole, der fra 1964 til 1992 var ejet af Aalborg Kommune og drevet af Aalborg Amt. Skolen er i oktober 2021 anmeldt af Aalborg Kommune til Syd og Sønderjyllands Politi for mishandling, overgreb og seksuelle krænkelser af de anbragte børn, der hovedsageligt kom fra Aalborg og Nordjylland.
Foto fra Gravenshoved Kostskole, der fra 1964 til 1992 var ejet af Aalborg Kommune og drevet af Aalborg Amt. Skolen er i oktober 2021 anmeldt af Aalborg Kommune til Syd og Sønderjyllands Politi for mishandling, overgreb og seksuelle krænkelser af de anbragte børn, der hovedsageligt kom fra Aalborg og Nordjylland.
Foto: René Vinding Christensen

Men advokaterne har også konkluderet, at Aalborg Kommune ikke kendte til de grufulde forhold på kostskolen. 

Alligevel har Aalborg Byråd besluttet, at Gravenshoved-eleverne skal have en officiel undskyldning i morgen den 7. februar.

Kæmper for erstatning

Men Renés og de øvrige elevers kamp stopper ikke her.

I lighed med Godhavnsdrengene, der blev mishandlet på et drengehjem, vil de tidligere elever fra Gravenshoved nemlig kæmpe for økonomisk erstatning for de overgreb, de blev udsat for på Aalborg Kommunes vagt.

- Først og fremmest kan vi aldrig få godtgjort noget rimeligt for det, vi har været igennem. De beløb, der kan komme i spil står næppe mål med de konsekvenser, det har haft. siger René Vinding Christensen.

- Vi ville ønske, at der kunne drages et strafferettslig ansvar, men på grund af forældelse, og at man selvfølgelig ikke kan sende Thomas Kastrup-Larsen (borgmester i Aalborg Kommune, red.) seks måneder i spjældet for noget, andre har gjort - så er vores eneste mulighed at sanktionere kommunen i form af en godtgørelse. Det bliver et symbolsk beløb, men det gør, at kommunen mærker en konsekvens for det, vi har været igennem, siger han.




Seneste nyt

fra Nordjylland