Revolutionerende behandling i Aalborg skal helbrede flere kræftpatienter
Foto: Kommunikation, Aalborg Universitetshospital.
Stråleterapien. Arkivfoto
Aalborg Universitetshospital er i front med en helt ny analysemetode, som skal sikre, at patienter med tilbagefald af kræft får den medicin, der passer til deres kræfttype.
I flere år har forskere arbejdet på at udvikle en metode, som kan forudsige, hvor kræftmedicin vil påvirke den enkelte patient.
Indtil nu har det været svært at skelne kræfttyper fra hinanden – men nu har forskere på Aalborg Universitetshospital fundet frem til en metode, hvor man med ny teknologi kan studere sygdommene på genniveau. Metoden gør det i højere grad muligt på forhånd at sige, om en type kemoterapi vil virke eller ej.
I Aalborg er de nu klar til at tage den nye teknologi i brug på patienter, som har tilbagefald i kræftsygdommen. For mens én patient måske reagerer positivt på en bestemt medicin, kan selvsamme medicin have minimal effekt på en anden patient.
Aalborg Universitetshospital har standardbehandlinger, som virker på langt de fleste patienter, men hos nogle viser kræften sig at være resistent mod standardbehandlingen, og de får tilbagefald. Her findes der ofte ikke nogen standardbehandling.
Flere vil overleve kræft
Et såkaldt Tumor Board bestående af fagspecialister modtager de genetiske analyser af patienternes sygdom, og planlægger herefter, hvordan behandlingen skal foregå. Ifølge forskerne på Aalborg Universitetshospital har forsøgene med den nye analysemetode virket.
De forventer derfor at se en bedre behandling – herunder patienter, som helbredes. Derfor er det også målet, at erfaringerne kan danne grundlag for flere nationale tiltag, der skal indføre Personlig Medicin som koncept i hele sundhedsvæsnet. I første omgang skal behandlingen dog bruges på udvalgte patienter i et forsøg, der vil vare 2-3 år.
Projektet er støttet med 4 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond og kører frem til midten af 2020. Herefter skal politikerne beslutte, om den nye metode skal være en del af standardbehandlingen af patienter med tilbagefald af kræft.
Artiklen er opdateret torsdag 17. maj kl. 11.40