LIGE NU:

Robot med opfordring: - Husk at bruge håndsprit

Flere nordjyske virksomheder er i øjeblikket ved at udvikle løsninger, der skal hjælpe til med at forhindre spredningen af coronavirus.

- Velkommen. Husk at bruge håndsprit.

Sådan lyder det fra Freja, der er en såkaldt social robot. 

quote Min søster Karen hjælper lige nu hos Legoland Hotel og Konference ved at huske besøgende på at bruge håndsprit.

Freja, robot hos Yodaway i Aalborg.

Hun måler omkring en meter, og tilhører virksomheden Yodaway i Aalborg. 

- De her små robotter er søde, og de har en naturlig tiltrækningskræft. Det gør, at folk gerne vil hen og se på dem og tale med dem. Lidt som med en lille hundehvalp, fortæller medstifter af Yodaway, Kian Floor, til TV2 Nord.

Robotterne kan programmeres til at sige forskellige ting ud fra hvilken situation, de bliver stillet i, og i mange tilfælde er folk mere opmærksomme på en robot med et budskab, end et skilt med en tekst. 

- Vi har netop en af vores robotter i aktion nede ved Legoland Hotel og Konference, siger Kian Floor.

Han bliver suppleret af Freja.

- Min søster Karen hjælper lige nu hos Legoland Hotel og Konference ved at huske besøgende på at bruge håndsprit, fortæller Freja.

VIDEO: Få gode råd fra robotten Freja til hvordan du undgår smittespredning af coronavirus.

Karen, der er på arbejde hos Legoland Hotel og Konference ser personer med sit indbyggede kamera, og derefter får personerne en opfordring til at benytte sig af den opstille håndsprit.

- Alle vores kunder kan selv få deres robot til at løse den her opgave med at fortælle om corona og forholdsregler. Det er bare at gå ind på hjemmesiden, og så bede den om, hvad den skal sige, forklarer Kian Floor.  

Overvågning af spritdispenser

Hos virksomheden Bunker 43 fra Aalborg har man videreudviklet på et tidligere projekt med navnet "Cleana".

- Det er en løsning med forskellige sensorer, der registrerer bevægelser hos personer der går forbi, og så minder den om, at de skal huske at spritte af, forklarer direktør i Bunker 43, Kristian Maul, til TV2 Nord. 

Oprindeligt var løsningen tiltænkt skoler, men nu er det fødevareproducenter, store virksomheder og dagligvarebutikker, som er målet.

- Interessen for produktet har været rigtig stor. Vi har kun været ude med det officielt i et par dage, og der er rigtig mange, som allerede har henvendt sig, siger Kristian Maul. 

VIDEO: Se hvordan "Cleana" fungerer.