LIGE NU:

Rovdyrekspert ryster på hovedet: Ulve-indhegning er en elendig løsning

Frank Thomsen, rovdyrpasser i Aalborg Zoo, giver ikke meget for forslaget fra Christiansborg om at hegne ulvene i Danmark ind. Det vil få livstruende konsekvenser for ulvene.

- Det er det mest hjernedøde forslag, jeg nogensinde har hørt.

Så kontant er reaktionen fra Frank Thomsen, rovdyrpasser i Aalborg Zoo, efter det er kommet frem, at flere partier - inklusiv Venstres fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen - bakker op om et forslag om at lavede indhegnede reservater til de ulve, der nu går frit omkring i Danmark. 

- Med sådan et forslag om en indhegning kan vi lige så godt bare aflive ulvene på forhånd. De kan ikke eksistere i sådan en indhegning, siger Frank Thomsen til TV2 Nord.

Ulve er nemlig helt naturlige strejfere og har brug for at kunne blande sig med andre ulve. Spærrer man dem inde, vil de forskellige ulvefamilier begynde at bekrige hinanden for at forsvare hver deres territorium, og uden tilførsel af nye gener vil det hurtigt ende med indavl, advarer rovdyreksperten.

- Skal nye ulve også hegnes ind?

Forslaget om at hegne ulvene ind i særlige reservater kom torsdag aften fra Socialdemokratiet, og det vandt hurtigt opbakning hos både Dansk Folkeparti og Venstre. 

quote Jeg er rystet over, at man overhovedet kan foreslå sådan noget som en indhegning.

Frank Thomsen, Aalborg Zoo

- Jeg er rystet over, at man overhovedet kan foreslå sådan noget som en indhegning. Det er så uigennemtænkt, og jeg kan ikke forstå, at man ikke lytter til de eksperter, der findes på området. Men det siger måske noget om den måde, vi betragter naturen på herhjemme. Vi vil helst ikke have den for tæt på. Men det er jo ikke mere synd for os, at vi har ulve, end det er for folk i lande med tigre og løver. Man skal kunne håndtere dem og leve omkring dem, men vi vil åbenbart gerne have retten til at sige, at vi ikke vil have ulve, siger Frank Thomsen fra Aalborg Zoo.

- Og hvad skal der så ske med de ulve, der kommer herop senere? Skal de også hegnes ind eller skal de skydes væk, spørger han videre.

"Synd" findes ikke i naturen

Det seneste års tid har ulvene og deres angreb på får og andre husdyr op gennem Jylland spredt skræk og rædsel. I Nordjylland er der indtil videre bekræftet tre angreb på får, mens en håndfuld andre angreb på rådyr og kalve formodes at være en ulvs værk.

Men Frank Thomsen fra Aalborg Zoo giver ikke meget for landmændenes frygt for at miste flere husdyr.

- Vi kunne jo starte med at lave nogle ordentlige indhegninger, så ulven ikke kan komme ind. Jeg synes ikke, det er i orden at gøre ulven til problemet, når det i virkeligheden er indhegningerne, der er det. Og det samme gælder vores måde at færdes i naturen på. Hvis du tænker dig om og bruger din logiske sans, så kan du sagtens gå i fred, siger rovdyreksperten. 

Frank Thomsen frygter, at det politiske forslag vinder flertal, og at man rent faktisk beslutter sig for hegne ulvene i Danmark ind.

- Det ville være rigtig trist. Så kunne vi lige så godt anbringe ulvene lige her i zoologisk have, så folk bare kan komme og kigge på dem, hvis det er det, vi vil, siger han.

- Natur er jo natur, og i naturen findes der ikke noget, der er "synd" - det er et begreb, vi mennesker har opfundet. Selvfølgelig skal vi kunne forsvare os mod ulvene, de er ikke hellige for mig, og de skal også helst blive ved med at være bange for os, så de kan leve deres liv i fred. Men jeg håber godt nok også, at vi er holdt op med at tro på historien om Rødhætte og ulven, siger Frank Thomsen.

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden