02:56

IF Group konkurs, så måske ingen penge tilbage

Rumænske IF-ansatte skal have erstatning - hvis der er penge at få

Det var ulovligt, da byggefirmaet IF Group afkrævede seks rumænske ansatte en del af deres løn retur. Det har Retten i Aalborg afgjort.

Retten i Aalborg har afgjort, at det aalborgensiske - nu konkursramte - byggefirma IF Group sammen med en tidligere ansat i firmaet skal betale i alt 729.000 kroner til seks rumænske ansatte. Det fortæller Reidar Kogstad, der er formand for 3F Aalborgs byggegruppe.

Sagen har omhandlet IF Groups praksis omkring de rumænske ansattes løn. Ifølge dem blev de hver måned afkrævet store kontantbeløb, der skulle betales tilbage til virksomheden og den HR-ansatte, der havde fået de rumænske ansatte til landet i første omgang.

Om de ansatte nogensinde får de penge, de nu har rettens ord på, de har til gode, er dog tvivlsomt. 6. marts meddelte virksomheden, at man var gået i rekonstruktion med overhængende risiko for at gå konkurs. Det skete få dage senere og de 729.000 kroner ender dermed med at blive et krav mod konkursboet.

- Lønkrav har en priviligeret stilling, og det betyder, at det kommer til at gå forud for visse andre, der har krav i boet. Så der er chance, men der skal jo være midler til det, og det er det, der måske ikke er, fortæller Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. 

Læs også 3F stiller IF Group til ansvar med flere sager

IF Group langede i forbindelse med annonceringen af rekonstruktionen ud mod flere medier samt mod 3F, som virksomheden mener har set bort fra dokumentation på deres uskyld i flere sager.

- Vi føler, at vi som virksomhed har kæmpet en ulige kamp. Til trods for, at vi gentagne gange har fremsendt dokumentation til pressen, er den blevet tilsidesat til fordel for ”den gode historie”, der uden filter er sendt direkte ud til folkedomstolen. De sidste par måneder har derfor været hårde for os, vore medarbejdere og samarbejdspartnere, udtalte direktør Thomas Lundshøj fra IF Group dengang. 

Læs også IF Group i økonomiske problemer: Forsøger at rekonstruere virksomheden

Læs også IF Group A/S går nu konkurs