Rystesammendag på Tech College i Aalborg skal holde på eleverne

Som den eneste i landet kan Region Nordjylland bryste sig af at nå den politiske målsætning om, at 25 procent skal søge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Problemet er bare, at mange falder fra igen.

Med rundstykker, juice og aktiviteter af forskellig art bliver de omkring 1100 nye elever på Tech College i Aalborg i dag for alvor rystet sammen.

Det sker som afslutning på elevernes første uge på skolen.

- Det er sådan en dag, hvor vi skal hygge os sammen og dyrke fællesskabet for at sikre, at de både på Grundforløb 1 og Grundforløb 2 får en god opstart på studiet, siger direktør på Tech College, Søren Samuelsen.

I Region Nordjylland optager erhvervsuddannelserne i gennemsnit 25 procent af eleverne fra grundskolen. Og som den eneste region i landet når de derfor regeringens målsætning.

- Det typiske valg er jo, at man vælger en gymnasieretning – faktisk vælger tre ud af fire en gymnasieretning. Så det der med at være den blandt de få i en klasse, der faktisk vælger en erhvervsuddannelse, det kræver mod, siger Søren Samuelsen

Sikre på deres valg

De nye elever på Tech College er ikke i tvivl om, hvorfor en erhvervsuddannelse er det rigtige for dem.

- Mest af alt fordi jeg ved, hvad jeg vil. Jeg vil være dyrepasser, og så behøver jeg ikke at bruge tre år på en gymnasial uddannelse, siger Oliver Sloth Kappers, der er startet på dyrepasseruddannelsen.

- Det var fordi, det gav mening i forhold til, hvad jeg vil være. Det vil jo ikke give mening at gå på gymnasiet, når det ikke er det, jeg er interesseret i, siger Lærke Stokholm Jørgensen, der er startet på bager- og konditoruddannelsen.

- Jeg vil meget hellere lave noget med hænderne i stedet for at sidde i et klasselokale. Jeg synes, det er så kedeligt, siger Malte Harregaard Jensen, der er startet på slagteruddannelsen.

Større fællesskab er nødvendigt

Introforløbet skal udover at ryste de nye elever sammen også være med til at holde på dem. For på netop Tech College frafalder cirka 40 procent af eleverne, inden det første år er gået.

- Det er en svær ting, vi er i hård konkurrence med mange gode gymnasier og andre typer af ungdomsuddannelser, så der er kamp om eleverne, siger direktør på Tech College, Søren Samuelsen.

Han er klar over, at der skal en kulturændring til for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. 

I år har Tech College optaget 50 flere elever på eux-uddannelsen i forhold til sidste år - en stigning fra 120 elever til 170. EUX er en uddannelse, der blander det gymnasielle med det praktiske, og den kan derfor gøre det nemmere for mange unge at vælge en erhvervsuddannelse.

- Alene det som elev eller forælder at overskue, hvad det er for en størrelse, man melder sig ind i på en erhvervsuddannelse, det kan være ganske kompliceret, siger Søren Samuelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland