Foto: Kasper Palsnov / Scanpix (Arkivfoto)

Sådan spotter du en blodprop i hjernen

Region Nordjylland har iværksat en ny kampagne, der skal oplyse nordjyderne om blodpropper i hjernen. Lær symptomerne at kende her.

Kend symptomerne på en blodprop i hjernen. Det er hovedbudskabet i en ny kampagne fra Region Nordjylland, der vil lære nordjyderne, hvordan de skal reagere, hvis du eller en pårørende pludselig bliver ramt af en blodprop. 

De typiske symptomer på en blodprop i hjernen er: 

  • Hængende mundvige
  • Lammelse i arm eller ben
  • Talebesvær

Overlæge på neurologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Niels Svaneborg, fortæller, at hvis man pludselig oplever en eller flere af symptomerne, skal man ikke tøve med at ringe 1-1-2. 

- Ring med det samme. Du skal ikke vente og se, om det går over. Det er noget, jeg tror, mange nordjyder har en tendens til at gøre. Men det kan have store konsekvenser for, hvor godt du kommer dig, siger Niels Svaneborg.

- For at vi kan give patienten den bedste behandling, skal behandlingen være i gang inden for ganske få timer – og senest inden for 4,5 timer. Senere end det kan vi ikke give den såkaldte trombolysebehandling, hvor vi kan opløse blodproppen medicinsk, fortsætter han.

I forbindelse med kampagnen har Region Nordjylland produceret en video, der kan klæde dig på til at spotte en blodprop.