17:23

TV2 Nords Mogens Jørgensen og fotograf Mette Nielsen kiggede forbi, da mange kajakroere lavede en flot lysfest på Limfjorden - et lidt anderledes Luciaoptog. 

Se eller gense: Havkajakkerne indtog Limfjorden med lyskæder

Kalenderen viser den 13. december, og det betyder, der er Luciadag - og for femte år i træk var der havkajakker pyntet med lys og sang på Limfjorden.

Arrangementet er blevet en tradition i Aalborg, og i år kan klubben bag, onadventure, fejre fem-års jubilæum.

Samtidig skete der også noget nyt, idet start-området var flyttet til Limfjords-værftet, og samtidig samlingssted for hygge for de mange deltagere, der kom fra nær og fjern og var klar til at hoppe i kajakken.

TV2 Nords Mogens Jørgensen og fotograf Mette Nielsen kiggede forbi, da mange kajakroere lavede en flot lysfest på Limfjorden - et lidt anderledes Luciaoptog. 

Og Luciadag, hvordan er det nu lige, det er ?

Ifølge historien var Sankta Lucia en italiensk helgeninde, som led martyrdøden og helgedag netop den 13. december. 

Traditionen med Luciaoptog er relativt ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før 13. december. Alle Luciaerne deltager nemlig i konkurrencen om at blive hele Sveriges Lucia. En titel, der ikke kun betyder, at man skal køre i kortege til Skansen i Stockholm, men også at den heldige skal en pr-tur til Italien og Siracusa, hvor den oprindelige Lucia kom fra.

Svenskerne har dog fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den, siden 16-1700-tallet. Det gælder især i den vestlige del af landet, hvor traditionen byder, at gårdens unge piger vækker alle med kaffe og de specielle Lussekatter, som er safransboller, i den kulsorte, tidlige morgenstund.

Kilde: Wikipedia