00:34

Se videoen: Her kommer Vildmosens nye elge

Fredag morgen fik Lille Vildmose fem nye beboere, da et hold elge rykkede ind i det fredede landområde.

De bliver godt nok ikke lukket ud i selve Vildmosen før til juni. Men denne kølige fredag morgen i januar flyttede de nu alligevel ind - i en lukket gård. Fem nye elgkalve, der skal bringe den samlede bestand op på 10 elge.

De første flyttede ind i november 2015 og var resultatet af et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Aage V. Jensens Naturfond. Og fra juni sidste år kunne naturelskere så nyde synet af de store dyr, der bevæger sig rundt i det store landområde.

De nye indflyttere tog lidt tøvende første skridt fra vognen og ud i indhegningen. Den ene lidt mere sky end den anden, mens fotografer knipsede løs for at fange øjeblikket.

Men skov- og landskabsingeniør i By- og Landskabsforvaltningen, Jens Vinge, er ikke i tvivl om, at elgene nok skal falde godt til. 

- Vi har fulgt dyrene tæt og kan konstatere, at de trives og er med til at holde bestanden at træer og buske nede, om end fem elges indsats er begrænset i det 2.100 hektar store Mellemområde. Netop træer og buske er en trussel for genopretningen af højmosen, og da elgene er store planteædere, har de en vigtig rolle som en naturlig del af Lille Vildmoses økosystem. Nu hvor vi kan se, at de første fem elge er faldet godt til, er vi klar til at øge bestanden med fire kvier og 1 tyr, fortæller Jens Vinge.

 

00:47 Luk video

 

Grunden til, at de nye elge bliver holdt for sig selv de første måneder, er for at sikre, at de får en vild og sky adfærd og bliver vænnet til Lille Vildmose.