Sjældne insekter og firben: Naturelskere fik sig en på opleveren

I dag var en stor gruppe naturelskere, der havde mod på lære om naturen, mødt frem for at få sig en på opleveren med frisk luft, sjældne insekter og håb om at være den første til at opdage en meget sjælden myre i Danmark.

Området ved Hammer Bakker er et af de områder, hvor man har besluttet at genoprette naturen, som den var før, man med menneskehænder plantede eksempelvis nåleskov i området. En del af naturgenopretningen foregår ved, at man har fældet netop den kunstigt oprettede nåleskov, for at give plads til at lyset kan komme nærmere jorden og sørge for et rigere plante- og dyreliv. Det liv havde de fremmødte et begrundet håb om at opleve med egne øjne i dag, da de skulle gennemføre et såkaldt "bioblitz", hvor man finder og registrerer flest mulige dyr på en dag. 

Catrine Grønberg Jensen er biolog ved Aalborg Kommune, og er med for at organisere dagen og for løbende at samle op på, hvad de mange fremmødte får samlet og fanget i det bakkede landskab. 

- Vi er ca. 30 mennesker i dag, der skal se, om vi kan finde nogle spændende dyr og planter.

En af de fremmødte i det grønne landskab var biolog Sean Birk Bek Craig, der havde mange mål med dagen, men sepcielt et mål stod måske lidt klarere end de andre.

- Helt personligt håber jeg på at finde den myre, der hedder Myrmica Carvievi. En stikmyre. Det er en parasit på de andre myre, og den er ikke kendt fra Danmark endu, siger Sean Birk Bek Craig, der er biolog til daglig. 

Og biolog Catrine Grønberg Jensen har da også taget højde for, at der muligvis kan gøres interessante opdagelser i dag.

- Finder vi nye arter, så bruger vi den nye artsportal, arter.dk, som lige er blevet lanceret af Miljøministeriet, til at registrere dem, siger Catrine Grønberg Jensen.

Catrine Grønberg Jensen forklarer, at hun sammen med de mange fremmødte i dag vil kunne registrere et ganske betragteligt antal arter.

- Vi håber på i dag at kunne registrere et sted mellem 200-300 arter i dag, men vi ved jo over tid, at der er registreret 500-600 arter bare i det her område. siger Catrine Grønberg Jensen.  

Naturelsker og biolog Sean Birk Bek Craig med en af de mange forskellige slags bier, der lever i Hammer Bakker. Foto: Mette Nielsen
Naturelsker og biolog Sean Birk Bek Craig med en af de mange forskellige slags bier, der lever i Hammer Bakker. Foto: Mette Nielsen

En helt særlig edderkop

Undervejs var der da også tydelig begejstring at spore hos de mange fremmødte. 

- Det er en mariehøneedderkop, og det er en hun, jeg er helt høj udbryder, Clarissa Gernow, der til dagligt er biolog.

Mariehøneedderkoppen er meget sjælden. Den er nemlig ikke set i Hammer Bakker siden 2009, er der enighed om blandt de ivrige naturelskere. For Clarissa Gernow er det ikke mærkeligt, at Mariehøneedderkoppen er så eftertragtet hos naturfolk, den har nemlig noget anderledes over sig end de fleste andre edderkopper. Den har farve.

- Hunedderkoppen er kun sort, men hannen har meget flotte farver. Den har en rigtig flot rød bagkrop med sorte prikker, der ligner en mariehøne deraf navnet, siger Clarissa Gernow. 



  



Seneste nyt

fra Nordjylland