På YouTube-kanalen Elias Rap er der 20 videoer. Foto: Screenshot fra YouTube

Skole politianmeldt: - Pædagoger oprettede YouTube-konto til min niårige søn

En mor til elev på Mellervangskolen er frustreret over, at hendes søn optræder i flere videoer på YouTube uden hendes samtykke. Hun mener, at skolen har oprettet kontoen til sønnen.

- Jeg er rasende, chokeret, og jeg er skuffet over, at man vælger at ignorere forældrene på den her måde.

Ordene falder i et hidsigt tempo fra Mai Mikkelsen fra Aalborg. Hun er mor til ni-årige Elias, som uden hendes samtykke eller vidende pludselig er endt på YouTube med både konto og 20 videoer. 

YouTube-kontoen er blevet oprettet i skolen. Her arbejder eleverne i Google Drev, hvor man med et enkelt klik kan blive en del af videodelings-siden. På flere af videoerne optræder andre elever samt pædagoger. Ifølge Elias og Mai Mikkelsen er det en pædagog i skolen, som har hjulpet Elias med at oprette kontoen.

- Det er så langt over grænsen for, hvad man kan gøre. Jeg har ikke på noget tidspunkt givet tilladelse til, at Elias må fotograferes eller filmes, og jeg har tidligere sagt nej til, at han må en få en konto på YouTube, da han spurgte, siger Mai Mikkelsen.

Jeg har svært ved at finde ord for, hvor krænkende jeg synes, det her er.

Mai Mikkelsen, mor til niårige Elias

Hun mener, det er særligt kritisabelt, da ni-årige Elias har så svær ADHD, at han ikke går i en almindelig skoleklasse, men bliver aleneundervist og har tre faste pædagoger tilknyttet.

- Min søn er ikke i stand til som andre børn på sin alder at vurdere konsekvenser. Han har temperament og en meget livlig fantasi, og det fik os til at  sige nej til en YouTube-kanal i første omgang, fordi vi ikke kunne være sikre på, at han ikke ville lave nogle videoer, der kunne skade ham selv eller andre eller være uheldige på andre måder, siger Mai Mikkelsen.

Det gør det også så meget desto værre, at pædagogerne ikke selv underrettede hende om det, men at hun skulle høre om YouTube-videoerne fra sin søns kammerat.

- Jeg har svært ved at finde ord for, hvor krænkende jeg synes, det her er. Jeg kan se og høre på videoerne, min søn har lagt på YouTube, at pædagogerne har været med - både foran skærmen og bagved - og at videoerne hovedsageligt er optaget på skolen. Men ingen har fortalt mig noget. Man må ikke gøre sådan noget, uden forældrene er klar over det, og hverken jeg eller Elias' far har givet samtykke til det. Og så skal man oven i købet være 13 år, før man må lave en YouTube-konto, siger Mai Mikkelsen.

- Havde der været tale om et enkelt billede eller en lille sekvens i en video på skolens hjemmeside, hvor Elias var med, ville jeg slet ikke have reageret på samme måde. Men det her er langt over stregen, siger Mai Mikkelsen.

Hun opdagede kontoen søndag aften og forsøgte allerede mandag at kontakte både ledelsen på Mellervangskolen og skoleforvaltningen i Aalborg Kommune.

- Hos Aalborg Kommune fik jeg den besked, at jeg måtte vente med at tale med en medarbejder til efter sommerferien. Men det vil jeg ikke vente på. Jeg vil have en afklaring nu, så derfor gik jeg til politiet og anmeldte skolen, siger Mai Mikkelsen.

MELLERVANGSKOLEN: VI HAR IKKE OPRETTET KANALEN

Skolelederen på Mellervangskolen, Lene Hvilsom Larsen, kan sagtens forstå Mai Mikkelsens frustration. Hun understreger, at skolen ikke har oprettet kanalen, men hun kan sagtens se, at det er let for eleverne at blive en del af videodelings-forummet.

- Jeg har selv børn, der går i skole i Aalborg Kommune, og jeg var ikke bevidst om, at man via Google Drev automatisk har en konto, så man med få klik bliver en del af YouTube. Vi skal kigge på, hvordan vi klæder eleverne og medarbejderne på til at håndtere sådan noget her, siger Lene Hvilsom Larsen til TV2 Nord.

Hun fortæller, at videoerne, hvor der indgår personale, er blevet optaget som en del af undervisningen, hvorefter Elias selv har valgt at lægge dem online.

Vi skal kigge på, hvordan vi klæder eleverne og medarbejderne på til at håndtere sådan noget her.

Lene Hvilsom Larsen, skoleleder, Mellervangskolen

I en af videoerne, som er optaget i forbindelse med danskundervisningen, har medarbejderen overfor Elias specifikt givet udtryk for, at det ikke var meningen, at videoen skulle deles.

Men I har jo hjulpet med at redigere videoerne?

- At hjælpe børnene med at redigere film er almindelig god pædagogisk praksis, siger Lene Hvilsom Larsen.

At Mai Mikkelsen har valgt at kontakte politiet ærgrer Lene Hvilsom Larsen, som håbede, at sagen kunne løses mellem skole og forældre. Så snart hun blev opmærksom på problemet, kontaktede hun Mai Mikkelsen og Skoleforvaltningen.

- Vi snakker bedst sammen, når vi sidder overfor hinanden, og derfor holder vi møde med Mai i næste uge, siger Lene Hvilsom Larsen.