Seneste nyt:

Slå dig løs: Streetmekka Aalborg er åbnet

GAME Streetmekka er åbnet på eternitten i Aalborg, og det er en stor legeplads for alle dem, der vil dyrke gadeidræt året rundt.

Mens parkourudøvere springer fra betonblok til betonblok med en kæk mellemlanding på en jernstang, klatrer adrætte unge højt til vejrs på klatrevæggen. I den anden ende af den gamle industribygning bliver der spillet gadefodbold og streetbasket, og på første sal er der streetdance.

Der er noget for enhver smag i GAME Streetmekka Aalborg, som torsdag åbnede på eternitten i Aalborg. Er man til gadeidræt og streetkultur, er det stedet, man skal søge hen, og det gjorde rigtig mange på åbningsdagen.

- Det er spændende og et fedt koncept, og noget jeg håber, man kan tage meget brug af, siger Jenny Johnsen fra Aalborg, som kiggede forbi og prøvede kræfter med blandt andet klatring.

Relationer på tværs af sociale skel

Organisationene GAME arrangerer gadeidræt i boligkvarterer over hele landet, og har, foruden det nye streetmekka i Aalborg, også gadeidrætshuse i København og Esbjerg samt et på vej i Viborg.

Ideen med streetmekka er at give de unge et sted at udøve gadeidræt året rundt. Samtidig skal det skabe relationer på tværs af sociale og kulturelle skel, og det skal være med til at få flere til at komme ud og røre sig.

- Vi forsøger at fange de børn, som ikke kommer i idrætsforeningerne og få dem inkluderet i et fællesskab og dermed få dem i noget mere bevægelse, siger Anja Lyngsø, som er daglig leder af GAME Streetmekka Aalborg.

Unge vil dyrke idræt overalt

Projektet er støttet af en række fonde samt Aalborg Kommune, som har en vision om, at flere skal dyrke idræt. Streetaktiviteter er en del af vejen mod det mål.

- Vi får nye rammer, og vi får mulighed for at lave aktiviteter for nogle af de brugergrupper, vi måske ikke normalt ser. Det her er streetidrætten og streetkulturen. Vi ser dem jo rundt omkring i vores by på havnefronten og på de grønne områder, men når nu det blæser og regner de fleste dage om året, så har man også behov for overdækkende faciliteter, siger rådmand for sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (Venstre).

Streetmekkaet rammer lige ned i en tendens, hvor flere unge får lyst til at dyrke idræt, der ikke nødvendigvis skal foregå i det traditionelle foreningsmiljø. Ifølge lektor i sports science ved Aalborg Universitet, Lars Domino Østergaard, skal gadeidrætten dog ikke ses som en konkurrent til foreningslivet. Snarere som et sundt og nødvendigt supplement.

- Der er jo nogle børn og unge, som helst vil spille håndbold, fodbold eller andre klassiske foreningsidrætter, men så er der også en anden gruppe, som tiltrækkes af det her mere streetagtige tilbud, hvor de kan komme ind og være dem selv og selv have kontrol. Det er en motivation, at de selv kan holde styr på, hvad de har lyst til at lave, siger Lars Domino Østergaard.

Udøver: "Vi er alle legebørn"

De mange børn og unge, som indtog GAME Streetmekka Aalborg torsdag kastede sig ivrigt over klatrevægge, parkourbane og boldspil, og efter fremmødet at dømme, kan det nye kulturhus for gadeidræt nemt gå hen og blive en succes.

- Vi er alle sammen legebørn, det er vi jo. Så er det bare fedt, at vi får en stor legeplads, hvor vi kan få lov at slå os løs og lære af hinanden, siger Mathias Mellergaard Nielsen fra Nørresundby, mens han boltrer sig med streetworkout.