01:47

Spasser og Passer i nyt projekt: Starter biografklub for kørestolsbrugere

Handicaphjælper Ronja Kastberg etablerer biografklub, så flere end to kørestolsbrugere kan tage i biffen sammen.

Fem handicappede og deres hjælpere er samlet i Kennedyarkaden i Aalborg, hvor et besøg i Bio City venter. Det er Freddy Hansens hjælper, Ronja Kastberg, der har sat dem stævne.

- Nu skal vi i biografen med en hel masse kørestole. Mange flere end der normalt kan være. For normalt må der kun være to kørestole i salen, og det er bare så ærgerligt, siger hun.

Derfor har hun taget initiativ til en biografklub, så flere kørestolsbrugere kan tage i biffen sammen.

Freddy Hansen og Ronja Kastberg er også kendt som YouTuberne Spasser og Passer. På deres kanal fortæller de om livet som handicappet og handicaphjælper. 

04:03 Luk video

Nu har Freddy Hansen og Ronja Kastberg fået følgeskab af en håndfuld andre kørestolsbrugere. Mange af dem kender de i forvejen.

Efter flere lettere kaotiske elevatorture bliver der handlet slik og popcorn og cola, og på vej ind i store sal jubler Rasmus Storgaard over Ronjas nye biografklub.

- Hvis man har tre venner i kørestol, man gerne vil have med, så bliver det sgu lidt op ad bakke normalt. Så det er et rigtig godt initiativ, siger han.

Læs også Svært for handicappede at komme på stranden - og det koster turismekroner

Biografchef Anders Ladefoged kan ikke være mere enig. Han blev glad, da Ronja ringede.

Hvis man har tre venner i kørestol, man gerne vil have med, så bliver det sgu lidt op ad bakke.

Rasmus Storgaard

- Hvor skulle vi ikke gøre det? Vi har nogle fine sale til rådighed på nogle tidspunkter, hvor der ikke sker så meget, siger han. De særlige visninger for kørestolsbrugere vil ske i dagtimerne uden for biografens prime time og efter aftale.

Det er brandmyndighederne, der begrænser antallet af kørestole til to under normale forestillinger. Men når kørestolsbrugerne har store sal for sig selv her klokken 13, kan de fylde det øverste plateau.

Klubbens første film er i øvrigt den nye Star Wars.