Stadsarkiv: Sæt lys i vinduerne og del det med os

Rundt omkring i mange danske hjem er det tradition at fejre befrielsen efter Anden Verdenskrig ved at sætte lys i vinduerne. I år vil Aalborg Stadsarkiv samle billeder og historier om, hvorfor nordjyderne sætter lys i vinduerne.

I år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig, og gennem de 75 år har det for mange været tradition at sætte lys i vinduerne den 4. maj - ligesom mange danskere valgte at sætte lys i vinduerne den 4. maj 1945, efter de havde hørt frihedsbudskabet i radioen.

Men for andre er det en tradition, der ikke længere bliver holdt i hævd. I år vil Aalborg Stadsarkiv derfor indsamle billeder og historier fra nordjyderne, hvor de fortæller, hvorfor de sætter lys i vinduerne, eller hvorfor de lader være.

- Det er interessant det, som det symboliserer. Hvor lang tid man holder fast i en tradition, og hvordan traditionerne ændrer sig, så grunden til, man sætter lys, også kommer til at ændre sig, siger Bente Jensen, arkivar ved Aalborg Stadsarkiv.

Lys i vinduerne på Vesterbrogade i Nørresundby 4. maj 1945
Lys i vinduerne på Vesterbrogade i Nørresundby 4. maj 1945
Foto: Aalborg Stadsarkiv

Aalborg Stadsarkiv vil samle billeder sammen fra Aalborg og omegn, og arkivet opfordrer folk til at dele deres billeder på instagram med hashtagget #vitænderlysaalborg eller i facebookgruppen HistorieAalborg.

Men det er vigtigt også at få en lille historie med om, hvorfor man tænder lys i vinduerne den 4. maj. Og billederne vil blive gemt til evig tid.

- Det er historierne, der følger med billederne, der gør det interessant at gemme. Vi bevarer for evigheden i modsætning til for eksempel sociale medier. Derfor er de gode beskrivelser rigtigt vigtige, siger Bente Jensen.

TV2 Nord fejrer også Danmarks befrielse og har bedt en række kendte nordjyder tænde et lys og fortælle om befrielsesdagens betydning for dem. Video: TV2 Nord

Stadsarkivet i Aalborg samler billederne ind, fordi det er 75 års jubilæum for befrielsen i år. Men set i lyset af den nuværende situation med Covid-19 i Danmark er det blevet endnu mere interessant at undersøge, om danskerne sætter lys i vinduerne 4. maj, eller om traditionen er ved at løbe ud i sandet.

- Det er interessant i dag, hvor vi også har en krise, at mange af de symboler, hvor vi kommunikerer til hinanden, de også foregår i vinduerne. Meddelelser i vinduerne, bamser i vinduerne og fotografer, der tager portrætter gennem folks vinduer. Det er et symbol, der også er taget med i denne krisetid, siger Bente Jensen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland