Lys i vinduerne på Vesterbro i Aalborg 4. maj 1945 Foto: H. Dalby, Aalborg Stadsarkiv

Stadsarkiv: Sæt lys i vinduerne og del det med os

Rundt omkring i mange danske hjem er det tradition at fejre befrielsen efter Anden Verdenskrig ved at sætte lys i vinduerne. I år vil Aalborg Stadsarkiv samle billeder og historier om, hvorfor nordjyderne sætter lys i vinduerne.

I år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig, og gennem de 75 år har det for mange været tradition at sætte lys i vinduerne den 4. maj - ligesom mange danskere valgte at sætte lys i vinduerne den 4. maj 1945, efter de havde hørt frihedsbudskabet i radioen.

Men for andre er det en tradition, der ikke længere bliver holdt i hævd. I år vil Aalborg Stadsarkiv derfor indsamle billeder og historier fra nordjyderne, hvor de fortæller, hvorfor de sætter lys i vinduerne, eller hvorfor de lader være.

- Det er interessant det, som det symboliserer. Hvor lang tid man holder fast i en tradition, og hvordan traditionerne ændrer sig, så grunden til, man sætter lys, også kommer til at ændre sig, siger Bente Jensen, arkivar ved Aalborg Stadsarkiv.

Lys i vinduerne på Vesterbrogade i Nørresundby 4. maj 1945 Foto: Aalborg Stadsarkiv

Aalborg Stadsarkiv vil samle billeder sammen fra Aalborg og omegn, og arkivet opfordrer folk til at dele deres billeder på instagram med hashtagget #vitænderlysaalborg eller i facebookgruppen HistorieAalborg.

Men det er vigtigt også at få en lille historie med om, hvorfor man tænder lys i vinduerne den 4. maj. Og billederne vil blive gemt til evig tid.

- Det er historierne, der følger med billederne, der gør det interessant at gemme. Vi bevarer for evigheden i modsætning til for eksempel sociale medier. Derfor er de gode beskrivelser rigtigt vigtige, siger Bente Jensen.

00:44

TV2 Nord fejrer også Danmarks befrielse og har bedt en række kendte nordjyder tænde et lys og fortælle om befrielsesdagens betydning for dem. Video: TV2 Nord

Luk video

Stadsarkivet i Aalborg samler billederne ind, fordi det er 75 års jubilæum for befrielsen i år. Men set i lyset af den nuværende situation med Covid-19 i Danmark er det blevet endnu mere interessant at undersøge, om danskerne sætter lys i vinduerne 4. maj, eller om traditionen er ved at løbe ud i sandet.

- Det er interessant i dag, hvor vi også har en krise, at mange af de symboler, hvor vi kommunikerer til hinanden, de også foregår i vinduerne. Meddelelser i vinduerne, bamser i vinduerne og fotografer, der tager portrætter gennem folks vinduer. Det er et symbol, der også er taget med i denne krisetid, siger Bente Jensen.