Steffen har taget stoffer det meste af sit liv: - Jeg følte ikke, det var et problem
Foto: Privatfoto
Sidste år var 1871 nordjyder i stofmisbrugsbehandling. Steffen er én blandt flere mænd, der fylder i statistikken.
Kokain, hash og ketamin. Det var Steffen Højgaards hverdag i 20 år.
Jeg røg hash hver eneste dag
Steffen Højgaard
Han tog stoffer første gang, da han var 13-14 år, og brugte det i mange år som et partydrug i weekenderne. Med årene begyndte stofferne at fylde mere i hverdagen.
- Jeg har faktisk været i et misbrug stort set hele mit liv, siger 34-årige Steffen.
Tog stoffer hver dag
I starten var det ikke et problem. Steffen havde for det meste gode oplevelser, når han var høj, og han brugte stofferne til at slå hjernen fra.
- Det gjaldt om at have det sjovt og give den gas. Meget af mit misbrug har været en fest, hvor jeg ikke følte, det var et problem, og økonomien var også fin.
På trods af et stofmisbrug, der voksede sig større og større, lykkedes det Steffen at opretholde en almindelig hverdag, hvor han passede sine aftaler og sit job.
- Jeg røg hash hver eneste dag. Jeg stod op og gik på arbejde, og når jeg så kom hjem, så gjaldt det om at få tændt op i noget. Da jeg var i kokkefaget, tog jeg også kokain, inden jeg var færdig med at arbejde.
Og derfor var vejen til at søge behandling lang.
- Det tog lang tid for mig at indse, at jeg havde et problem. Jeg kunne sagtens klare tingene selv, mente jeg.
Livskrise ændrede alt
Men da Steffen pludselig stod midt i en livskrise, hvor han blev sygemeldt, gik det helt galt. Med ingen planer i kalenderen havde han pludselig tid til at tage stoffer hele tiden.
- Jeg var jo lukket inde. Jeg sad bare i min lejlighed, og det hele handlede bare om at skaffe det næste. Hver eneste dag. Det var ensomt, mindes han.
Mens misbruget voksede, gjorde hans skødesløse omgang med penge det også.
- Jeg var ved at blive sat ud af min lejlighed, fordi jeg brugte alle mine penge på stoffer. Til sidst måtte jeg indse, at jeg skulle have noget hjælp.
De første skridt blev taget med ambulant behandling i Aalborg Kommune, hvor Steffen kom hver 14. dag for at dæmpe sit misbrug. Det virkede ikke efter hensigten, og Steffen tog ofte direkte hjem for at tage stoffer, når han havde været til behandling.
Da han kom til den erkendelse, at han ingen kontrol havde over sit misbrug, tog han fat i sin behandler.
- Jeg tog afsted - totalt slået, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Så gik der otte dage, så sad jeg i en flyver på vej til Bornholm i døgnbehandling.
Flest mænd i misbrugsbehandling
Sidste år var 1871 nordjyder i stofmisbrugsbehandling. Steffen er én blandt flere mænd, der fylder i misbrugsstatistikkerne.
På Rusmiddelafsnittet i Aalborg er omkring 70 procent mænd, og ifølge Danmarks Statistik fra 2021 var tre ud af fire personer i stofmisbrugsbehandling mænd.
Derfor har ligestillingsminister Marie Bjerre (V) været på besøg hos blandt andet Rusmiddelafsnittet i Aalborg for at blive klogere på mænds ligestillingsudfordringer og for at gøre en særlig indsats for mænd som Steffen.
- Det er en ligestillingsudfordring, som jeg gerne vil tage mere seriøst, og derfor vil jeg gerne lave en handlingsplan og en strategi. Jeg er lige nu rundt for at få noget input til, hvad det er, vi rent faktisk kan gøre for at ramme og hjælpe nogle af de mænd, siger Marie Bjerre.
Hvad er det så konkret, I vil gøre fra politisk side for de her mænd?
- Eksempelvis et bedre samarbejde med civilsamfundet, som har nogle tilbud. Det kan også være måden, vi indretter vores tilbud fra det offentlige, så det også i højere grad rummer mændene.
Steffen kan godt se formålet med at gøre en særlig indsats for mændene, da der ifølge ham er en klar forskel mellem kønnene.
- Jeg tror, at mænd har det sådan… ligesom at mænd ikke går til lægen. Det tror jeg ligger meget i mænd, at man ikke indrømmer, at man har brug for hjælp, og at man kan klare det selv.
Et helt nyt liv
Da Steffen kom i døgnbehandling på Bornholm blev hans livsstil med kokain, hash og ketamin fra den ene dag til den anden skrottet. I dag har han været stoffri i 14 måneder.
Han bruger tiden på frivilligt arbejde, hvor han blandt andet er holdleder i Aalborg Ishockey Klub.
- Det er en stor passion for mig, siger Steffen, der er med ved alle Aalborg Pirates' kampe og står for billetsalg og sidder i merchandise-boden.
Steffen er stadig i behandling på Rusmiddelafsnittet i Aalborg, hvor han har et par samtaler om måneden med en behandler. Kampen for at blive clean har været det hele værd.
- Det har ændret mit liv. Det har været en fantastisk rejse. Jeg har lært en masse om mig selv og mine værdier i behandlingen. Det byggede mig op forfra, fortæller han.
Se indslaget om Steffen Højgaard her: