Succesprojekt nedlagt: Ældre kan ikke længere få slået græs

I mere end  20 år har en del af de ældre i Aalborg Kommune for et beskedent beløb kunnet få hjælp til haven og snerydning. Det er slut nu.

Fysikken er ikke, hvad den har været. Derfor har 93-årige Knud Johansen fra Vadum i flere år fået hjælp fra Aalborg Kommunes haveprojekt. Unge kontanthjælpsmodtagere slog græsset og klippede hækken. Det skulle Knud betale 800 kroner om året for.

- Jeg kan ikke selv slå græs mere, for jeg er 93 år. Jeg har forsøgt. Det betød alt for mig, at de kom her og ordnede min have, forklarer Knud Johansen, mens han viser rundt i haven i Vadum.

Nu har Aalborg Kommune nedlagt aktiveringsprojektet - det har givet en besparelse på fem-seks millioner kroner. Hos Ældre Sagen i Aalborg får formanden mange henvendelser fra ældre mennesker, der ikke kan forstå, at de ikke længere kan få havehjælp.

quote Jeg kan ikke selv slå græs mere, for jeg er 93 år. Jeg har forsøgt. Det betød alt for mig, at de kom her og ordnede min have.

Knud Johansen, Vadum

- Vi synes jo, at det var en win-win situation. Nogle unge kontanthjælpsmodtagere kunne lære at arbejde i stedet for at gå uden arbejde, og så kunne vores ældre få den hånd, de har brug for, siger Anni G. Walther, formand for Ældre Sagen i Aalborg.

Rost som succesprojekt

Haveprojektet har eksisteret i mere end 20 år. Det var et aktiveringsprojekt beregnet til de stærkeste arbejdsløse. Det var kun de ældre fra de gamle Aalborg og Nibe kommuner, der kunne få hjælp fra ordningen, da de var de eneste, der havde projektet inden kommunesammenlægningen.

Det gav en del klager fra ældre mennesker fra den østlige del af kommunen, fordi de ikke kunne få havehjælp fra projektet.

- I al den tid jeg har været rådmand, er det dét her projekt, jeg har fået allerflest klager over, siger beskæftigelsesrådmand MaiBritt Iversen (Socialdemokratiet).

Kontanthjælpsmodtagere vendte om i døren

Ifølge kommunen var der mange, der frameldte sig kontanthjælpen, når de fandt ud af, at de skulle slå græs for at få den. Blandt de, der deltog i haveprojektet, gik 70 procent videre i uddannelse eller job.

Haveprojektet i Aalborg er tidligere blevet fremhævet og rost af Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, fordi nyttejobsene hjalp både unge og ældre.

Beskæftigelsesrådmand Mai-britt Iversen (Socialdemokratiet) medgiver, at det var en succes, men hun synes, tiden er løbet fra projektet.

- Det kan godt være, vi ikke skal forsørge dem, men hvis kontanthjælpsmodtagerne vender i døren til det her projekt og går ud og får et arbejde, og de bliver hængende fast i ufaglært arbejde, så ved vi også hvor sårbare, de er, når konjunkturerne vender, siger beskæftigelsesrådmand MaiBritt Iversen (Socialdemokratiet).

I Aalborg Kommune er ideen derfor nu, at kontanthjælpsmodtagere i højere grad skal gå på brobygningsforløb på Techcollege eller sosu-uddannelserne, så de bliver klar til at tage en uddannelse - i stedet for at slå græs i et aktiveringsprojekt.

- Vi vil rigtig gerne sikre, at de unge kommer i gang med de uddannelser, som de har evnerne til, siger MaiBritt Iversen.

400 kroner i timen til en havemand

Tilbage står så 867 ældre mennesker over 65 år, der, ligesom 93-årige Knud Johansen, var rigtig glade for at få havehjælp, og 516 ældre borgere, der fik hjælp til snerydning.

Knud har lagt en del af haven i græs, så den bliver nemmere at holde. Han får hjælp af sine børn og af sine naboer, og så betaler han 400 kroner i timen til en havemand. Han frygter, at det ender med, at han må flytte.

- Jeg kan da bare sige, at det er der ikke noget at gøre ved, og så må jeg jo flytte ned på plejehjemmet, og hvad har kommunen så sparet, siger Knud Johansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland