LIGE NU:

Sygehus på vej: Patienter kan bo med pårørende på enestuer

På Nyt Aalborg Universitetshospital er der særligt fokus på de pårørendes rolle. Følg byggeriet af sygehuset i ”Sygehus på vej” på TV2 Nord.

Se femte afsnit af ”Sygehus på vej” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto tirsdag klokken 19.50. Alle afsnit i serien kan du finde her. 

Det er Nordjyllands største byggeri nogensinde. Det nye Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst rummer 170.000 kvadratmeter, og budgettet er på fem milliarder kroner.

Nu er byggeriet så fremskredent, at man er begyndt at indrette prøvesengestuer.

- Så kan vi se, om det hele hænger sammen, inden vi spytter det ud over hele bygningen og får lavet en masse fejl, siger civilingeniør Mia Rosengaard Hansen.

365 ud af de i alt 564 senge er på enestuer. Her er der desuden plads til en seng til pårørende – tanken er nemlig, at pårørende kan være med i langt større grad på det nye sygehus.

- Det giver en tryghed for patienterne, at de har nogen, de kender omkring sig, siger civilingeniør Mia Rosengaard Hansen.

Se prøvesengestuen samt andre stuer i videoen her:

Rettelse: I videoen fremgår det, at der i alt er 654 senge. Der kommer til at være 564 sengepladser på Nyt Aalborg Universitetshospital.

Særlig afdeling til behandlingsdømte patienter

TV2 Nord har i flere år fulgt tilblivelsen af det store sygehus, der forventes at være klar til de første patienter i sommeren 2022.

Hvert år plejer der at være åbent hus, hvor nysgerrige nordjyder kan følge byggeriet. I år måtte man dog aflyse på grund af coronapandemien.

Åbent hus på Nyt Aalborg Universitetshospital trak 5100 gæster til i 2019.

Noget af det, som man især havde glædet sig til at vise frem ved Åbent Hus i år, var det nye retspsykiatriske afsnit. Her er der plads til 24 sigtede eller dømte sindslidende patienter.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther

De særlige stuer er indrettet på en måde, som skal sikre, at patienterne ikke kan få fat i remedier, der kan bruges som våben eller til at begå selvskade.

Fjernsynet på stuen er for eksempel placeret bag en sikret glasplade, mens toiletrulleholderen er erstattet af et lille indhak i væggen, hvor toiletrullen kan stå.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther

Stor ekstraregning for byggeriet

Nyt Aalborg Universitetshospital har været presset på økonomien, og byggeriet bliver langt dyrere end planlagt.

I begyndelsen af september kom det frem, at ekstraregningen lyder på 250 millioner kroner. Det er særligt et elskinne-projekt og vvs-arbejdet, der medfører merudgifter.

I ”Sygehus på vej” sætter fortæller projektdirektør Niels Uhrenfeldt om det stramme budget.

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi er meget påpasselige og vender hver en øre i det her projekt, for budgettet er stramt. Vi har blandt andet taget et trecifret millionbeløb op af kassen til fejlrettelser og ekstra tilkøb i projektet. Det gør meget ondt i økonomien, siger han.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther

På trods af de mange udfordringer, der er opstået gennem årene, har civilingeniør Mia Rosengaard Hansen været glad for at være en del af Nordjyllands største byggeri – et byggeri, der efter planen står færdigt om et år, og som altså i 2022 åbner sengene for patienter.

- Det er fedt at være nået så langt. Det er stort at være med til, siger Mia Rosengaard Hansen.

Se femte afsnit af ”Sygehus på vej” lige her. Alle afsnit i serien kan du finde her.

 
100421 Midt/Vest lystfiskeri

Flere fatter fiskestangen: Stort boom i lystfiskeri

def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Pooldækning: X Factor finale - vinderen findes, Martin Jensen

Gratis onlinekoncert fra toppen af AKKC’s scenetårn: Martin Jensen giver koncert i 35 meters højde

def_thumb,50_percent

play Fællesspisning skal styrke det sociale på FGU

100421 Midt/Vest lystfiskeri

Flere fatter fiskestangen: Stort boom i lystfiskeri

def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Til forsiden

Til forsiden