Sygeplejerskers strejke giver overbelægning på Aalborg Universitetshospital

Siden lørdag har omkring 800 nordjyske sygeplejersker strejket, heraf cirka 450 på sygehusene, og det har nu sat de første spor på flere hospitalsafdelinger i landsdelen. Her er der begyndt at være overbelægning, fordi en stor del af de patienter, der bliver indlagt, ikke kan blive udskrevet igen.

Op mod 150 nordjyske sygeplejersker forsøgte onsdag morgen at sende et budskab til politikerne i regionsrådet ved en demonstration foran Aalborg Kongres & Kultur Center.

- Nu har vi været i strejke i fem dage, og der har været et massivt arbejde i gang for at råbe arbejdsgiverne og politikerne op om, at sygeplejerskerne skal have et lønløft, siger Jytte Wester, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Nordjylland.

Sygeplejerskerne og arbejdsgiverne - som består af Danske Regioner og Kommunernes Landsforening - er ikke er kommet nærmere en aftale om en ny overenskomst.

Siden lørdag har omkring 10 procent af landets sygeplejersker strejket i et forsøg på at lægge pres på arbejdsgiverne. I Nordjylland strejker cirka 450 sygeplejersker fra hospitalsafdelinger i Thisted, Farsø, Hjørring, Frederikshavn og Hobro, mens 370 arbejder i hjemmesygeplejen i Aalborg Kommune.

Giver travlhed på hospitalsafdelinger

Det kan mærkes på Aalborg Universitetshospital, at omkring 800 nordjyske sygeplejersker har nedlagt arbejdet.

- Det er faktisk hele hospitalet, der mærker det lige nu, fordi vi har nogle patienter, der ikke kan blive udskrevet, siger Lisbeth Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

Strejken har medført, at der på flere af Aalborg Universitetshospitals afdelinger er flere patienter indlagt, end der er plads til. Der er dagligt omkring 60 nye indlæggelser på Aalborg Universitetshospital, og før strejken udskrev hospitalet mellem 20 og 40 borgere fra Aalborg Kommune hver dag.

- Det betyder, at der er travlt på afdelingerne, og at personalet har nok at se til, siger Lisbeth Lagoni.

quote Vi bliver ved med at være en sten i skoen på arbejdsgiverne, indtil der bliver fundet en løsning, og sygeplejerskerne får et lønløft.

Jytte Wester, kredsformand

Flere operationer kan blive aflyst

Da sygeplejerskerne sidst strejkede tilbage i 2008, varede strejken i syv uger. Hvis strejken kommer til at vare lige så længe denne gang, kan der ifølge sygeplejerskerne opstå store problemer med overbelægning på særligt de medicinske afdelinger.

- Aalborg Kommune kan ikke hjemtage de borgere, der har været indlagt på sygehuset, som de har kunnet hidtil, fordi vi er i strejke. Det betyder, at der kan være borgere og patienter, som må forblive på sygehuset, indtil der er en hjemmesygeplejerske, der kan overtage opgaverne, siger Jytte Wester.

Hvad gør man, hvis patienter bliver ved med at komme ind på sygehuset og ikke kan blive udskrevet igen?

- Det næste, vi bliver nødt til at gøre, er at aflyse planlagte operationer og ambulatoriebesøg for at få skabt plads til de patienter, vi har liggende, siger Lisbeth Lagoni.

Statsminister afviser regeringsindgreb

Arbejdsgiverne har i flere måneder forhandlet med sygeplejerskerne om en ny overenskomst. Der blev forhandlet en aftale på plads, hvor sygeplejerskerne kunne se frem til en lønstigning på fem procent i løbet af tre år, men det udspil stemte et flertal af sygeplejerskerne nej til.

Siden konflikten for alvor brød ud i lørdags, er der ikke forhandlet yderligere. Statsminister Mette Frederiksen (S) har indtil videre afvist, at regeringen vil gribe ind for at løse konflikten.

- Vi er ikke part i denne her konflikt, og jeg kommer ikke til at sige et ord om den, sagde Mette Frederiksen lørdag, da hun blev interviewet på Folkemødet på Bornholm.

Hvis regeringen ikke griber ind, kan det betyde, at sygeplejerskerne fortsætter med at strejke og demonstrere en rum tid endnu.

- Vi bliver ved med at være en sten i skoen på arbejdsgiverne, indtil der bliver fundet en løsning, og sygeplejerskerne får et lønløft, siger Jytte Wester.


Seneste nyt

fra Nordjylland