Tillykke til pølsevognen: Svineknallerten fylder 100 år

Den danske pølsevogn har i år jubilæum. Pia Skov har arbejdet i pølsevogn i 35 år, og hun bliver aldrig træt af det.

Nogle siger svineoasen, mens andre kalder den for tarmburet. 

Og de forskellige klassikere på menukortet har gennem tiden fået kælenavne som en indianer i kano, nissearm eller skaldet franskmand i sovepose.

I dag er det 100 år siden at pølsevognen så dagens lys i Danmark, og det blev i dag også fejret hos Skovs Pølsevogn på Nytorv i Aalborg, hvor indehaver, Pia Skov, de seneste 35 år har levet af et sende stribevis af pølse-klassikere over disken.

- Det bliver jeg aldrig træt af, siger 'pølsemutter', der mener, man skal holde sig til klassikeren.

- Det er fint, de laver gourmethotdogs, rejesalat og så videre. Men den her hotdog skal man ikke røre ved. Der skal være det traditionelle til, siger Pia Skov.

Nogle siger svineoasen, mens andre kalder det for tarmburet. I dag er det 100 år siden at pølsevognen så dagens lys her i landet, og det blev også fejret hos Skovs Pølsevogn i Aalborg, hvor indehaver, Pia Skov, de seneste 35 år har levet af et sende stribevis af klassikere over disken som en ”Henning i presenning” eller et ”kødsøm med kindrødt”.

Stamgæster: - Man får snakket med 'pølsemor'

Pølsevognen på Nytorv har da også en del stamgæster, der deler Pia Skovs holdning til den klassiske hotdog - og nyder stemningen omkring den.

- Der kommer alle mulige mennesker - det er ikke så fancy. Det er dejligt afslappende: Man kommer og spiser, og så går man, siger Henrik Flyvbjerg, der er fællestillidsmand fra Aalborg.

- Man får lige snakket dagens situationer med pølsemor, oplever Jarl Andersen, der er førtidspensionist fra Aalborg.

'Pølsemutter' selv er da også svært begejstret for sine stamgæster.

quote Der går ikke en dag, uden jeg spiser en hotdog. Det er en arbejdsskade.

Pia Skov, 'pølsemutter' gennem 35 år

- Der er nogle skønne mennesker omkring mig. Jeg får et smil med på vejen, og det smitter jo. Så jeg kunne ikke ønske mig et bedre sted, siger Pia Skov.

Og understreger sit budskab, da hun afslører sin - ikke overraskende - favoritspise.

- En rød hotdog og en Cocio. Det ved vi, hvad er. Der går ikke en dag, uden jeg spiser en hotdog. Det er sådan en arbejdsskade, jeg har fået, siger hun.

10 skarpe om pølsevognen

  1. Præcis i dag for 100 år siden rullede de første seks pølsevogne ud i København.
  2. Inspirationen til de første danske pølsevogne kom fra Berlin, hvor man allerede havde dem i gadebilledet før 1. verdenskrig.
  3. Dengang var pølsevognen en trækvogn med en opvarmet gryde, hvor pølserne lå i. 
  4. En rød pølse med brød kostede den nette sum af 30 øre. 
  5. I pølsevognenes storhedstid (60’erne og 70’erne) stod der omkring 700 pølsevogne rundt i Danmark. 
  6. Folk stod i kø på gaderne, og en pølsevogn med en god beliggenhed kunne let omsætte for millioner på et år.
  7. Pølsevognen blev startskuddet på en helt ny madkultur, hvor folk kunne mødes på trods af forskellig baggrund og få et veltrængt og uformelt pusterum.
  8. Antallet af vogne i Danmark er svundet markant, og der findes i dag kun omkring 100 pølsevogne rundt i landet, hvoraf 25 af dem er i København. 
  9. En pølsevogn har hjul under sig og er fuldstændig selvforsynende. Den kan lades op og er uafhængig af fast strøm- og vandforsyning. Den skal lades op hver 19. time. Den har sin egen motor og kan pakkes sammen i løbet af ca. 15 minutter.
  10. Ifølge madhistoriker Bettina Buhl har pølsevognen opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie hos danskerne.

Kilde: Danish Crown Foods





Seneste nyt

fra Nordjylland