LIGE NU:

Tomme klasseværelser: Skoleelever er nu blandt de mest smittede

Den seneste uge er antallet af covid-19-tilfælde blandt skoleelever steget drastisk. Det vækker bekymring hos ansvarlig for cornaberedskabet i Aalborg Kommune Jan Nielsen.

I den forgangne uge har der været mere stille end vanligt på flere af de nordjyske folkeskoler. Det skyldes, at mange skoler har været nødsaget til at sende elever hjem, fordi coronavirussen har været i omløb.

Antallet af indlagte covid-19-patienter i Nordjylland er steget til 26 personer, hvilket er det højeste antal siden d. 14. april. 94 nye nordjyder var onsdag konstateret smittet med virussen, og lige knap halvdelen af de nye smittede borgere er fra Aalborg Kommune. Her er der i øjeblikket særligt mange smittede elever på kommunens folkeskoler.

Alvorlig udvikling

Den udvikling betegner ansvarlig for cornaberedskabet i Aalborg Kommune Jan Nielsen som alvorlig. Den sidste uge er 27 procent af samtlige nysmittede nemlig skolebørn, og det kan virke underligt, når de kun udgør 9 % af den samledebefolkning.

På Tornhøjskolen i Aalborg Øst sendte man i sidste uge otte klasser, fordelt på fire årgange, hjem i karantæne. Og det er ikke noget enkeltstående tilfælde. Heller ikke i de øvrige nordjyske kommuner.

På Sæbygaards skoleafdeling blev 15 klasser mandag sendt hjem. De mange hjemsendelser gør, at Aalborg Kommune atter engang har fokus på dét, de ved, der virker.

- Vi fokuserer på hygiejne, afstandskrav, og så skal eleverne nøjes med at holde sig til deres nære relationer, siger Jan Nielsen.

Har I nogen forklaring på den her udvikling i Aalborg Kommune?

De ældre passer bedre på sig selv, og derfor er de unge tydeligere i statistikken, siger han.

Trods stigningen af smittede blandt skolebørn, så er det fortsat de ældre, der indtager sygesengene på hospitalerne.

- Det er forsat de ældre, der udgør hovedparten af de indlagte. Vi har kun enkelte, som er under halvtreds, og vi har ingen børn og unge, siger hospitalsdirektør på Aalborg Universitetshospital Jens Ole Skov.

Trods det stigende antal indlæggelser forsikrer hospitalsdirektøren, at Aalborg Universitetshospital relativt hurtigt kan øge optaget af patienter med 30, så for nu kan de godt følge med.

Der er lige nu 177 smittede per 100.000 indbyggere i Aalborg Kommune, og kommunen har dermed det højeste såkaldte incidenstal i Nordjylland.