Tonstungt anlæg blev flyttet: Store perspektiver i Power-to-X
Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord
Forskere og virksomheder i Nordjylland arbejder lige nu på et projekt, der kan være revolutionerende indenfor den grønne omstilling.
Det er det såkaldte Power to X-anlæg, der er blevet bygget på Aalborg Universitet.
Kort fortalt anvender anlægget brint - lavet på vedvarende energi - til at producere nye grønne brændstoffer til eksempelvis skibe og fly.
Anlægget har indtil nu stået ved Aalborg Universitet, men den nye placering er på Aalborg Havn.
Men det er altså et større stykke arbejde, når et tonstungt og dyrebart Power-to-X anlæg skal flyttes, og torsdag var det med centimeters præcision at flytningen foregik.
Med den nye placering på Østhavnen, er der nemlig bedre muligheder for fortsat at teste og udvikle på det.
- Det venter vi os rigtig meget af, at det er noget, der kan være med til at accelerere udviklingen af de her grønne energiteknologier, siger Mads Pagh Nielsen, der er Lektor ved AAU Energi.
Store perspektiver i samarbejde
Aalborg Universitet vil i samarbejde med en række forskellige virksomheder etablere en række testforsøg.
De skal udvikle teknologier, så der kan laves et endnu større anlæg, der kan producere grønt brændstof til eksempel skibe og fly.
- Det her anlæg skal jo ikke bare være et lille pilotanlæg. Det skal bruges til at opskalere og lave kæmpe store gigawatt Power-to-X systemer, siger Mads Pagh Nielsen.
Og på Aalborg Havn ser de også store muligheder i det nye samarbejde.
- Vi kan jo mærke på henvendelserne fra de virksomheder, der arbejder med de grønne brændsler, at interessen er lige pludselig blevet markant større af, at universitetet kommer her til vores område. De virksomheder vil gerne være tæt på de forskere, der udvikler det her, siger administrerende direktør i Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.
- Det, at man kan komme ind og få testkørt sine ting sammen med nogle af de dygtigste forskere og udviklere og deres studerende, det bliver super godt.
Og det samarbejde med virksomhederne er også vigtigt for Aalborg Universitet.
- Det er en utrolig vigtig forudsætning for universitetet, at vi får samarbejde med virksomheder, at vi får nogle projekter, Vi kommer til at køre her på pladsen, siger Mads Pagh Nielsen.
Det har taget cirka tre timer at flytte anlægget, og først om et halvt år forventes anlægget at være tilbage i fuld drift.
- Vi skal have alle rørene til at passe og alle ledningerne på plads igen, og så skal vi selvfølgelig have startet det hele op igen, siger Simon Lennart Dahlin, der er lektor ved AAU Energi.
Og selv om det måske kan lyde højtravende med grøn energi til eksempelvis fly, så sagde statsminister Mette Frederiksen faktisk i sin nytårstale, at senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute.