LIGE NU:

Ny trend: Familien Tillemann glæder sig til at bo tre generationer sammen

Familien Tillemann er blandt de familier, der følger trenden og gerne vil bo flere generationer under samme tag. Far, mor og børn og et sæt bedsteforældre er lige nu på jagt efter en ny bolig til dem alle - tre generationer på samme adresse.

Der er en stigende interesse for at bo flere familier eller vennepar under et tag. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Den type husstande har især i Aalborg været i stigning de seneste 10 år. I 2009 havde kommunen 5.350 af den type boliger og det tal er steget til 7.800 i 2019. Nogle af dem, der ønsker at bo flere familier - i det her tilfælde generationer - under ét tag, er familien Tillemann fra Randers, der til foråret flytter til Nørresundby, hvor familiens 9-årige datter og barnebarn skal gå på skolen Mentiqa.

Familien har hele livet boet i Randers, og det er derfor et stort spring for alle seks personer at skulle rykke teltpælene op og slå dem ned i Nørresundby. Det er altså ikke uden bekymring, familien ser frem til foråret og sommeren. 

- Det kan da godt være sådan lidt angstprovokerende, og det er helt vildt mærkeligt at skulle rive alt op her i Randers – vi har jo boet har altid, siger Trine Tillemann Albert, der er mor til 9-årige Olivia Tillemann Mortensen. 

Og så er det endda også nyt for hende at skulle bo med sine forældre. 

- Det her med nogle gange at få hentet børn om eftermiddagen eller i det hele taget bare hygge sig sammen, det bliver bare meget nemmere, når man er flere i familien, end når det bare er os som forældre, der kan tage med Olivia, forklarer hun. 

Det er på grund af den 9-årige Olivias skoleskift, at familien flytter. Hun skal gå på skolen Mentiqa for særligt begavede børn – og togturen frem og tilbage er for lang for en 9-årig. Men familien regner med, at de har flere fordele at flytte til Nørresundby og så endda under sammen under et tag.

Økonomiske fordele

Familien Tillemann er ikke de eneste, der gerne vil bo mange i samme hus. Også hos ejendomsmægleren Inge og Palle Ørtoft mærker man en stigende efterspørgsel på huse med plads til flere familier - og en af fordelene ved at bo flere sammen, er de økonomiske gevinster. 

Tillemanns situation

- Det er faktisk kommet en stigende efterspørgsel. Du kan dele dit internet, du kan begynde at dele bil og de her praktiske ting med barnepiger, og man ikke behøver at købe sig til hjælp med at købe ind – så ja, der er mange økonomiske fordele i det også, forklarer hun. 

quote Vi ønsker det, fordi vi så kan følge de børnebørn så lang tid, vi er til. Og både min mand og jeg, vi er så udadvendte, så vi skal nok komme i kontakt med nogen deroppe, det er jeg slet ikke i tvivl om

Hanne Jensen, bedstemor

Tilbage i Randers var der heller ikke meget tvivl at spore hos bedsteforældrene, da de tilbød at flytte med til Nordjylland. 

- Vi ønsker det, fordi vi så kan følge de børnebørn så lang tid, vi er til. Og både min mand og jeg, vi er så udadvendte, så vi skal nok komme i kontakt med nogen deroppe, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger bedstemor, Hanne Jensen. 

Men selvom samværet er vigtigt for familien Tillemann, behøver det ikke at være uafbrudt. 

- Vi vil egentlig også gerne være lidt adskilte fra hinanden. Vi vil gerne have et hus med to køkkener, to badeværelser og to af alting – og de hænger ikke bare på træerne, siger Trine Tillemann Albert. 

Men er det at bo under samme tag som svigerfar og svigermor mon også drømmen? Svigersøn, Anders Brinch er ikke skræmt af tanken.

- Det er fint. Jeg har et godt forhold til dem, så det bliver hyggeligt, siger han. 

Familien er endnu ikke fundet et sted at bo sammen, for det skal helst være et lejemål med plads til alle seks, og det har de endnu ikke fundet. 

- Det kunne være nemt, hvis vi bare kunne gå ud og købe et hus til 5 millioner, men det kan vi ikke, siger Trine Tillemann Albert.