Tryghed i fritidsklubber kan være med til at holde unge fra det kriminelle miljø
Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD
Sune Lind er med til at give de unge et trygt sted om aftenen i fritidsklubben Forbinderen i Nørresundby.
Fritidsklubber skal være med til at give de unge muligheden for at samles under trygge og hyggelige rammer.
Det er ikke noget nyt. Fritidsklubber.
Men der er derimod kommet nyt fokus på dem.
Det blandt ved at afsætte endnu flere ressourcer til sociale og trygge fællesskaber som en fritidsklub.
I fritidsklubben Forbinderen i Nørresundby kan børn mellem 13-18 år komme alle ugens dage for at hygge sig, slappe af, få lektiehjælp eller snakke med en voksen.
Det er et alment tilbud for alle unge i lokalområdet.
Muligheden for endnu flere ressourcer til netop det tilbud betyder, at de pædagogisk uddannede voksne i klubben nu kan sætte ind og hjælpe de unge tidligere.
- For os handler det jo om at kunne lave den specifikke forebyggende indsats rettidigt. Det værende en vej til fritidsjob, uddannelsesvej, vej ind i foreningslivet, men også bare generel trivsel. Det her med at arbejde med fællesskaberne og gruppedynamikkerne, vi har i vores klub, lyder det fra Sune Lind, som er centerleder på Forbinderen.
Seks dage om ugen er der professionelt pædagogiske uddannet personale i klubben indtil klokken 22.00 om aftenen.
Her giver personalet hjælp og trygge rammer til de mange unge mennesker, som benytter sig af tilbuddet.
En af dem værende Marco Klein, som går i 7. klasse på Skansevejens skole, og som benytter tilbuddet næsten alle ugens syv dage.
- Jeg er her, fordi jeg kan være sammen med mine venner, og det er sjovere at være her, end at sidde derhjemme og spille computer og lave ingenting.
Opsøgende personale
Trygheden, som de voksne, som Sune Lind giver, har da også en stor indvirkning på, hvorfor Marco Klein kommer tilbage dag efter dag.
- De hjælper, hvis der er nogle problemer, og de er rigtig gode til trivsel og sådan noget.
I Forbinderen kan de unge gå i lektiecafe, spille både brætspil, bordfodbold og billiard, men også tage på ture ud af huset, som de voksne i klubben planlægger.
Pædagogisk uddannet personale som Sune Lind gør dog meget mere end blot at være til stede.
Hvis der ikke dukker særligt mange unge op, så går de voksne selv ud og opsøger de lokale.
- Vi har en tryghedsskabende funktion i lokalområdet. Vi går opsøgende. Det gør, at vi kan holde fingeren på pulsen. Det gør, at vi snakker med forældre, beboere og virksomhedsejere i området. Det gør også, at når vi møder unge mennesker, motiverer vi dem til at komme op i klubben, komme op og være en del af fællesskabet og komme op og snakke med nogle voksne, fortæller Sune Lind.
Dermed er fritidsklubben muligvis med til at holde nogle af de unge væk fra det kriminelle miljø, som der ellers var risiko for, at de blev trukket ind i.
Fritidscenteret er dog et almen tilbud til alle børn og unge i området.
Fællesskab
Et af de helt store trækplastre værende fællesskabet i klubben.
- Man kommer ud, og man er sammen med nogle andre, som man måske ikke er sammen med i skolen. Man er bare en del af et fællesskab, fortæller Aisha Musa Toure, som går i 8. klasse på Gl. Lindholm Skole, mens hun spiller brætspil med nogle af de andre unge i fritidsklubben.
Fritidsklubben foregår om eftermiddagen/aftenen, hvor de unge har fri for skole, og giver de unge en tryg mulighed for at dyrke fællesskabet.
Når Aalborg Kommune og Nordjyllands Politi nu vælger at sætte ind, er det for netop at forhindre at unge rekruteres til det kriminelle miljø.
Den forebyggende indsats fra politiet og kommunen er rettet mod børn og unge i alderen 14-25 år med relationer til kriminelle grupperinger.