Tusindvis har set 19-årige Frida rase over DF plakat

Frida Stiil Vium raser over DF plakat i en video på Facebook, der lige nu går viralt.

- Hey Danmark, hvad sker der for dig? Undskyld, jeg kommer måske til at bande lidt, med disse ord går starten på kunstneren Frida Stiil Viums video, hvor hun raser over Dansk Folkepartis plakat ved et busstoppested på Vesterbro.

Over 30.000 mennesker har set videoen, hvor 19-årige Frida Stiil Vium fra Nørresundby reciterer sit vrede digt, på Facebook.

Plakaten fra Dansk Folkeparti viser et familie portræt af en større etnisk dansk familie – og en hund. Teksten på plakaten lyder ”Vores Danmark – der er så meget, vi skal passe på.” Og det satte noget i gang hos den unge kvinde.

- Normalt vil jeg gå forbi sådan en plakat og bare tænke ”øv.” Men jeg blev ved med at tænke over plakaten, da jeg kom hjem. Jeg kunne overhovedet ikke sove den aften, fortæller Frida Stiil Vium til TV2 Nord.

Frida mener, at plakaten forsøger at sprede frygt, og det er det, der får den unge kunstner til at skrive protestdigtet. 

- I princippet er plakaten jo fredelig. Men der står jo ”At vi skal passe på” og på den måde kører den på frygt, siger Frida Stiil Vium.

Digtet viser hun blandt andet til sin veninde, der oprindeligt er fra Tyrkiet. Veninden bliver rørt, og det giver Frida ideen til lave videoen.

 Normalt vil jeg gå forbi sådan en plakat og bare tænke ”øv.” Men jeg blev ved med at tænke over plakaten, da jeg kom hjem. Jeg kunne ikke sove den aften.

- Det var meget grænseoverskridende at stå der midt på Vesterbro. Jeg er slet ikke vandt til at skrive tekster, fortæller Frida Stiil Vium, der til dagligt arbejder med gadekunst og har en kunstskole for unge.

Allerede mens videoen bliver optaget ved et busstoppested på Vesterbro, får hun de første reaktioner. Her fortæller hun, at hun fik bifald og positive tilråb fra folk i vinduerne. Og sådan fortsætter det online.

Siden videoen blev lagt på Frida Stiil Viums private Facebookprofil pinsemandag, er den blevet delt over 220 gange, og flere end 1100 personer har reageret på videoen.

- Jeg har fået en lille smule negativ respons. Men det er kun én ud af 10. Men jeg er overrasket over, at det positive vejer så meget op. Man kan jo aldrig være enige med alle, siger Frida Stiil Vium.

Ud over Frida Stiil Viums video, har Dansk Folkepartis plakatkampagne fået flere reaktioner på de sociale medier. Blandt andet florerer der i øjeblikket forskellige familiebilleder, der er taget i samme stil som Dansk Folkepartis billede, men hvor der på billederne blandt andet er personer med anden etnisk baggrund end dansk. 

Her kan du se Frida Stiil Viums video: