Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

TV2 Nord afslører: Så mange narkosager har omstridt natklub

Natklubben Stygge i Aalborg var omdrejningspunktet i en nylig TV2-dokumentar.

Club Stygge har nu været til den varslede "kammeratlige samtale" med Nordjyllands Politi.

Det er ikke korrekt, når daglig leder af Club Stygge, Mark Benzon, siger, at natklubben, der blev centrum for TV2 Echos dokumentar om om drugging i Jomfru Ane Gade, kun har haft seks narkosager på fem år.

Tallet viser sig at være tre gange så stort, viser en aktindsigt, som TV2 Nord netop har fået af Nordjyllands Politi.

- Seks narkoanmeldelser er selvfølgelig i den bedste af alle verdner seks for mange – også på hele fem år, skrev Mark Benzon og Club Stygge i et mailsvar, da dokumentaren rullede over skærmen.

Samtidig kaldte de journalisterne "immune for fakta og skruppelløse i deres anstrengelser for at opnå en seersensation."

Drugged på sin fødselsdag

Caroline Møller Johansen oplevede på sin 19-års fødselsdag i november 2022, at nogen havde puttet en pille i hendes drink, hvilket efterlod resten af aftenen med huller og hukommelsessvigt. 

Blandt andet købte Caroline i sin vildfarelse af drugging en hel flaske spiritus til 3000 kroner på baren, hvilket hun ikke husker.

Tilfældene var så grelle, at en stærkt bekymret politikommissær fra Nordjyllands Politi, Sune Myrup, varslede, at natklubbens ansvarlige ville blive indkaldt til møde.

Den kammeratlige samtale er nu afholdt, bekræfter politiet, der dog ikke ønsker at gå i detaljer med, hvad der blev diskuteret.

- Jeg kan bekræfte, at vi har afholdt møde med Club Stygge på baggrund af jeres dokumentar, fortæller vicepolitiinspektør Sune Myrup.

- Men af hensyn til mødefortrolighed kan vi ikke referere, hvad vi har talt om.

Nordjyllands Politi tager henvendelser om, at folk får puttet stoffer i deres drinks, meget alvorligt. Foto: Thomas Gaardsmand / TV2 Nord

Ifølge TV2 Nords oplysninger er der langt flere, end de seks tilfælde Stygge selv henviser til siden 2019.

Se tallene hér:

OVERSIGT ÅR FOR ÅR

Der er i alt 36 anmeldelser indenfor gerningskoderne mellem den 1. januar 2013 og den 12. juni 2023.

Det bemærkes, at anmeldelser i sager om besiddelse og salg af narkotika ofte er initiativsager, dvs. at anmeldelserne typisk sker på politiets initiativ, hvorfor antallet af anmeldelser vedrørende narkotika typisk afspejler den politimæssige indsats på stedet, skriver Nordjyllands Politi.

  • 2014 2

  • 2015 2

  • 2016 8

  • 2017 5

  • 2018 6 + 1 sag om salg af euforiserinde stoffer

  • 2019 7

  • 2020 1

  • 2022 1

  • 2023 3

Faktisk er der siden 2014 registreret i alt 36 sager om besiddelse og salg af narkotika.

Siden 2019, som er den periode Stygge selv tidligere har talt om, er tallet 18. Altså tre gange så højt.

Derudover er der yderligere otte anmeldelser, som relaterer sig til ”bedøver” eller ”drugrape” - alle fandt sted sidste år, 2022.

TV2 Nord har kontaktet Club Stygge og deres advokat, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

Alkoholbevilling op til overvejelse

Den 22. juni er der møde i Aalborgs bevillingsnævn, der blandt andet beslutter og fornyer beværtningers alkoholtilladelse.

- Vi skal selvfølgelig tale om de ting, der kom frem i jeres dokumentar, har medlem af bevillingsnævnet Nuuradiin Hussein (S) tidligere fortalt.

Fratages de deres alkoholbevilling er det første gang i Bevillingsnævnets historie, det sker før tid.

Stygges nuværende bevilling udløber næste år.


Efter årelangt smertehelvede: Murer-Brian fejrer ét år med seniorpension

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det sker samtidig med, at ordningen selv fejrer femårs fødselsdag.

Hofter, hænder og led i hele kroppen der gør ondt. Det er hverdagskost for Brian Olsen, der hele sit liv har arbejdet som murer.

Men sidste år lykkedes det ham efter en lang sej kamp endelig at sætte punktum i sagen om, hvorvidt han kunne få tilkendt seniorpension.

- Det er meget sjældent, at jeg nu tager en smertestillende, fordi jeg kan tage de hensyn til min krop, jeg har brugt for, fortæller Brian Olsen.

Antal fultidspersoner med seniorpension fordelt i Nordjylland:

  1. Aalborg - 887

  2. Hjørring - 457

  3. Frederikshavn - 381

  4. Thisted - 339

  5. Mariagerfjord - 299

  6. Jammerbugt - 278

  7. Vesthimmerland -268

  8. Brønderslev - 228

  9. Rebild - 158

  10. Morsø - 138

  11. Læsø - 15

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

En verden til forskel

Brian Olsens psyke led også et gevaldigt knæk på grund af de daglige smerter, men i dag kan både han og kæresten, Lotte Torp Olsen, bedre slappe af i hinandens selskab.

- Når han kommer her, er han bare i meget bedre humør end tidligere. Det betyder rigtig, rigtig meget, at han nu har fået ro på den front, lyder det fra Lotte Torp Olsen.

Se hele indslaget om Brian Olsen og Lotte Torp Olsen her.

Ifølge Gigtforeningen er det knap halvdelen af alle dem, der får tilkendt seniorpension, som døjer med stærke smerter i kroppen eller gigt.

Lotte Torp Olsen, er én af dem, der har gigt, og som i år endelig kan søge ordningen.

- Det trykker psykisk, at jeg går rundt og har ondt hele tiden. Før var det Brian, der var påvirket af det, og nu er det mig. Så det er hårdt, siger hun.

En vej ud af det sidste helvede

I hjemmet har både Brian Olsen og Lotte Torp Olsen støttepuder, hævede sofaer og forhøjede toiletsæder for at få hverdagen til at fungere.

Det sidste, der nu mangler, er, at Lotte Torp Olsen også kan blive godkendt til seniorpension, når hun kan søge til april.

- Det trykker jo psykisk, og påvirker mig meget. Jeg har altid selv kunnet gøre alt, og jeg har aldrig bedt nogle om hjælp. Så det ville betyde meget, fortæller Lotte Torp Olsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det bliver en kold start på dagen i det nordjyske.

Fra morgenstunden ligger temperaturen omkring eller lige over frysepunktet. Dog vil det føles koldere på grund af en frisk vind fra sydvest.

Vejene kan være glatte. Pas derfor på i trafikken og sæt et par minutter af til at skrabe bilruderne.

Op ad dagen kan temperaturerne komme op omkring 4-6 grader.

Dagen skulle gerne forblive tør, men en grå himmel er, hvad nordjyderne står op til.

Tjek også vejret med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Politikere tillader centrum bliver tømt: - Jeg bliver rigtig ked af det

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Kommuner skal sige "nej tak", når store butikskæder vil placeres i udkanten af byerne, mener Rikke Ejsenhardt.

Hvad skal der til for at holde liv i de nordjyske bymidter? Spørger man Rikke Ejsenhardt, skal politikerne have en klar strategi.

- Et godt greb er at lave en klar og tydelig plan for, hvilke butikker der må ligge hvor, siger Rikke Ejsenhardt, der er event- og aktivitetschef i Hjørring Handel.

Svensk billig-mærke truer centrum

Lige nu er hun frustreret over udsigten til, at den svenske tøjbutik Lager 157 med en kommende placering i udkanten af Hjørring vil trække kunderne væk fra Hjørrings midtby.

- Konsekvensen kan blive, at der bliver endnu flere tomme butikker herinde, og så kommer der mindre liv, og midtbyen skal og bør jo være samlingsstedet for os, der bor her, siger Rikke Ejsenhardt.

Lager 157 ligger allerede i Viborg Foto: Bruno Stagsted

Men problematikken gælder langt fra kun den vendsysselske handelsby. Over alt i Nordjylland, ja i Danmark, er detailhandlen i bycentrene presset, mener Rikke Ejsenhardt.

- Vi er jo en rig by på erhverv, sport og kultur, men det er DNA´en og supervigtigt, at der også er et centrum - en midtby.

I Vesthimmerlands Kommune har man været stædige, når det gælder, hvilke forretninger der må ligge hvor, fortæller planchef, Torben Mangaard Frandsen. Foto: Bruno Stagsted

Se indslaget her:

Har været meget stædige

- Man skal ville det. For de her detailbutikker vil rigtig gerne ud og ligge ved en omfartsvej, men hvis man placerer dem derude, så dør centrum. For så kommer man ikke herind, og så er det nethandel, siger Torben Mangaard Frandsen, der er planchef i Vesthimmerlands Kommune.

I kommunen har man kæmpet for at holde butikkerne samlet i Aars midtby. Også selvom det krævede diskussioner med eksempelvis supermarkedet Lidl.

- Her var vi meget stædige, kan man næsten sige, lyder det fra planchefen, når han skal forklare, hvordan man lykkedes med at få Lidl ind til hovedgaden, selv om den helst ville ud til omfartsvejen.

Omsætningen falder i Hjørring midtby

Hjørring Kommune har fået lavet en detailanalyse. Og den taler et tydeligt sprog. Omsætningen i centrum er faldet med 10 procentpoint fra 2010 til 2021. I udkanten omkring Frederikshavnsvej - et såkaldt aflastningsområde - er handlen til gengæld vokset tilsvarende.

Kilde: Erhverv Hjørring

Men politisk mener formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune ikke, der er noget at komme efter.

- Uanset om det er en stor svensk tøjbutik, eller hvad det er, der søger om at komme til Hjørring, hvis man søger om noget, der er inden for den planlægning, der er, så synes jeg faktisk, det er okay, siger Søren Homann (K), formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune. Han understreger, at man samtidig skal have fokus på midtbyen.

Vigtigt for unge og arbejdskraft

Men Rikke Ejsenhardt fra Hjørring Handel er uenig i Hjørring Kommunes tilgang:

- Det gør mig ked af det, når de tillader en svensk tøjbutik uden for centrum.

Hun gør opmærksom på, at en velfungerende bymidte ikke kun er til gavn for handelslivet.

- Det er vigtigt, at der er en by, man gider at være i. Det er vigtigt i forhold til bosætning, i forhold til at trække studerende til og i forhold til at tiltrække arbejdskraft.

Fakta om Lager 157

Svenskejet

Ligger flere steder i Danmark - blandt andet i Viborg

Sælger billigt basis tøj


Mor reagerede, da 5-årig datter sagde: - Jeg håber aldrig, jeg bliver ligesom dig

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Lilja Torndahl Kjær er helt klar over, hvad hendes mor fejler.

- Krøller. Kan du forklare mig, hvad det er for noget?

Det er nogle, hun har inde i hjernen, der gør, at hun bliver lidt syg. Og også lidt træt, forklarer femårige Lilja Torndahl Kjær, mens hun sidder i sofaen flankeret af sin mor og far.

Krøllerne hun taler om, er den psykiske sygdom, hendes mor har. Majken Torndahl Kjær har både Aspergers syndrom og bipolar lidelse. Hjemme hos familien kalder de det for såkaldte krøller.

- I stedet for at kalde det for en sygdom, så er det jo noget, jeg er født med og ikke noget jeg kan lave om på. Sygdom lyder farligt for en femårig og lyder som noget, man kan smittes med og noget rigtig ubehageligt. Men krøller, det er noget, man kan arbejde med, og noget man kan forholde sig til, siger Majken Torndahl Kjær, der sammen med sin familie er bosat i Svenstrup.

Se indslaget herunder:

Hør 5-årige Lilja fortælle om at være barn i en familie med psykisk sygdom.

Arv og miljø spiller ind

Hvis du er barn i en familie, der er ramt af psykisk sygdom, er der mere end dobbelt så stor risiko for at blive ramt af netop psykisk sygdom sammenlignet med børn fra såkaldt raske familier.

- Så da hun en dag sagde, kommer jeg også til at være ligesom dig, mor? Eller 'jeg håber aldrig, jeg bliver ligesom dig', så tænkte vi, nu skal det simpelthen til at være, pointerer Majken Torndahl Kjær.

Familien Torndahl Kjær er nu med i forskningsprojektet VIA Family 2.0 til 100 millioner kroner. Målet er at finde metoder til at sikre, at færre børn og unge, der kommer fra familier med psykisk sygdom, selv bliver ramt.

- Det er en stærk en kombination af arv og miljø. Børn arver selvfølgelig deres gener fra deres forældre, og allerede her er de mere disponeret for psykisk sygdom, siger Anne Thoft, der er daglig leder af projektet VIA Family 2.0 under psykiatrien i Region Nordjylland og uddyber:

- Og så kan man sige, når man så vokser op i en familie, hvor der er en forælder med psykisk sygdom, så kan der være nogle faktorer, der er i spil. Der kan være en fraværende forældre, som for eksempel bliver indlagt eller er mentalt fraværende.

Anne Thoft står for VIA Family 2.0 i Nordjylland. Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Både Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Aalborg Kommune er med i projektet. VIA Family 2.0 skal bruge 200 nordjyske familier til projektet. De første 60 er fundet.

- Vi håber selvfølgelig, at børnene og de unges mentale helbred bliver bedre, og så håber vi også at være med til at afstigmatisere noget af det her. Nedbryde nogle af de fordomme og tabuer, fordi det er der masser af her i Danmark i forhold til forældre med en psykisk sygdom, siger Anne Thoft.

Forskningsprojekt VIA Family 2.0

Mød medarbejderne fra forskningsprojektet VIA Family 2.0 på 1. sal i Psykiatriens Hus.

VIA Family 2.0 er et forskningsprojekt, som sammenligner effekten af VIA Family 2.0 indsatsen med de nuværende tilbud til familier med en forælder, som har en psykisk sygdom.

Målgruppe

Forsøget er et tilbud til familier som:

  • har mindst ét barn mellem 0-17 år, som bor med én eller begge biologiske forældre

  • bor i Region Nordjylland eller Region Hovedstaden

  • har mindst én forælder, der har haft kontakt til hospitalspsykiatrien

  • indenfor de seneste tre år har været i behandling for psykisk sygdom hos egen læge, praktiserende psykiater eller i hospitalspsykiatrien

  • har lyst til at deltage i en forebyggende indsats herunder samtaleforløb hos Center for Pårørende.

Henvisning

Ønsker du at tilmelde dig eller andre til projektet, eller vil du høre mere herom, så kontakt os på 21 31 07 27.

Når vi har modtaget en henvisning, kontakter vi hurtigst muligt familien og inviterer til en informationssamtale, hvor vi vil fortælle mere om, hvad det vil sige at være med i projektet.

Familierne kan også selv henvende sig og får derefter tilbudt en informationssamtale.

Kilde: Psykiatriens Hus

Forældre er positive i forhold til fremtiden

Femårige Lilja Torndahl Kjær har foreløbig ikke andre diagnoser, end det faktum at hun er en rigtig glad pige.

- Det, jeg ønsker mig allermest, er, at mor bliver rask og kan lege med mig, smiler Lilja Torndahl Kjær.

Majken Torndahl Kjær på 42 år har fået bevilliget førtidspension. Både hende og hendes mand er glad for den hjælp, de foreløbig har fået til at lære at leve med psykisk sygdom som en familie.

- Jeg synes, det her har givet os nogle nye perspektiver. Særligt det her med at få et sprog, og også at vi alle sammen bliver enige om, hvad er det for et sprog, vi bruger til at snakke om verdenen. Det aftabuiserer det og gør det lidt mere tilgængeligt, forklarer Kære Torndal Kjær.

Både mor og far føler sig også langt bedre klædt på til at hjælpe Lilja i fremtiden, hvis datteren skulle blive ramt af psykisk sygdom. 

- Hvis hun vokser op, og har de samme ting, som jeg har, så har hun en mor, der er ekspert på det her område, og så får hun hjælp hele vejen. Vokser hun op og har ingenting af det, jeg har, så har hun en far, der er ekspert på området og kan hjælpe hende hele vejen. Så hun har støtte uanset hvad, påpeger Majken Torndahl Kjær.

De familier, der deltager i forskningsprojektet, bliver tilfældig fordelt, så halvdelen af dem modtager deres hjemkommunes eksisterende hjælp, mens den anden halvdel får hjælp udviklet til VIA Family 2.0 projektet. Projektet skulle så gerne vise, hvad forskellig indsats giver af resultater.


Lille by får mest nedbør - her er de mulige forklaringer

Foto: Grafik / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Lendum har flere gange sat nedbørsrekorder. Det kan der være flere mulige forklaringer på.

De knap 500 borgere i Lendum mellem Hjørring og Frederikshavn ved formentlig, hvor de har sneskovlen til at stå.

Og regntøj og paraplyer burde også være eftertragtede genstande i byen.

Når det regner og sner, falder der nemlig ofte lidt mere nedbør i Lendum, end der gør andre steder i Nordjylland.

Det viser data fra DMI, som fortæller, at Lendum 16. september 1994 fik 126,2 millimeter regn på et døgn, mens byen i oktober 2014 fik 104,4 millimeter på et meteorologisk døgn.

Det seneste eksempel er kun få dage gammelt. I forbindelse med snestormen natten til 6. januar faldt der 21 centimeter sne i Lendum. Dermed kunne byen notere sig Danmarks største snedybde den dag.

Hvordan kan det være, at Lendum så tager den uofficielle titel som Nordjyllands nedbørshovedstad?

- Først og fremmest er der en geografisk effekt, der skyldes placeringen af nedbørsstationer i Vendsyssel. I Vendsyssel står DMI's målestation "501520 Lendum" lidt ensomt, mens alle andre stationer i området står tæt på kysterne. Derfor vil Lendum relativt ofte bone ud, når der kommer kraftig nedbør i Vendsyssel. Havde der stået stationer i for eksempel Brønderslev eller Sindal, ville de ofte give samme resultater som Lendum, siger klimatolog Frans Rubek fra DMI.

Luft presses opad

Det er dog ikke den eneste forklaring. Der er nemlig også noget om snakken, når man påstår, at der falder mere nedbør i Lendum-området end andre steder, der ligger mere kystnært.

- Selvom Danmark er et lille og fladt land, er der alligevel forskel på klimaet og nedbørsmønsteret henover landet. Da den fremherskende vindretning er fra sydvest, får Jylland generelt mere nedbør end resten af landet. Når den fugtige luft fra Nordsøen trækker ind over land bremses den op. Det skyldes, at havet er "glat", mens landjorden er "ru" på grund af terræn, skove, bygninger, med mere, forklarer Frans Rubek.

- Derved presses luften opad - især ved mødet med den Jyske Højderyg - og kan derfor ikke indeholde så meget vanddamp længere: Det begynder at regne eller sne. Selvom effekten er mindre, findes den også i Vendsyssel, hvor det indre af landsdelen generelt får mere nedbør end kysterne. Og i det indre af Vendsyssel har vi som sagt kun denne ene målestation, siger Frans Rubek.

Se indslag fra 2014, hvor Lendum var ramt af oversvømmelser.