Foto: TV2 Nord

TV2 Nord-vært måtte ty til tegnsprog under live-udsendelse

Har du set klippet med TV2 Nord-reporteren, der pludselig snakker tegnsprog på live-tv? Så følger her en forklaring på, hvorfor. Og en anledning til at sætte fokus på tegnsprog netop nu.

TV2 Nords vært Pia Kjelgaard Beltoft fik på uventet vis brug for sine tegnsporgsevner under weekendens tv-dækning af Aalborg Halvmarathon. 

Som udsendt journalist var opgaven at få nogle af de nordjyske deltagere i tale, men i det pågældende tilfælde kunne det ikke lade sig gøre.

Løberen, Inger Nørgaard Christensen, er nemlig døv, så et klassisk interview endte i stedet i impulsiv tegnsprogsudveksling.

- Da Inger fortalte mig på tegnsprog, at hun er døv, var det helt naturligt for mig at svare tilbage på tegnsprog. Jeg tænkte ikke videre over det – men brugte blot mit tegnsprog på samme måde, som man ville skifte over til engelsk, hvis en person ikke taler dansk. Det skulle jo gå stærkt i øjeblikket, fordi vi sendte direkte, men det var vigtigt for mig at få sagt ordentligt farvel til Inger og ønske hende en fortsat god tur, siger Pia Kjelgaard Beltoft.

Et videoklip med situationen er sidenhen blevet særdeles populært på Facebook med mere end 38.000 visninger i skrevne stund.

Og selvom det her var praktisk at kunne tegnsprog, så var det første gang, det blev brugt i arbejdet som journalist, fortæller Pia Kjelgaard Beltoft.

- Jeg har altid været fascineret af tegnsprog, for jeg synes, det er et meget smukt og intuitivt sprog. Så jeg besluttede mig for at lære det på aftenskole, hvor jeg gik på tegnsprogskursus i nogle år. Senere fik jeg en god kammerat, Søren, som er døv, og han var en rigtig god læremester, og så var det selvfølgelig naturligt, at vi talte sammen på tegnsprog, siger hun.

Se situationen fra liveudsendelsen fra Limfjordsløbet herunder:

Ananas-alarm med et formål

Og hvorfor så denne artikel om vores egen tv-vært, der kan tegnsprog? 
Er det ren ”ananas i egen juice” eller et ”se os, vi favner alle”-fremstød?

Det er ikke hensigten. I stedet er det en opfølgning på noget, der generer mange interaktioner på Facebook.
Og som i øvrigt falder på en dag, der er ganske særlig for tegnsprogsbrugere i hele landet - nemlig dansk tegnsprogsdag.

Årsagen er, at det var den 13. maj 2014, for præcis fem år siden, at Folketinget vedtog at anerkende dansk tegnsprog og oprette en underafdeling for tegnsprog under Dansk Sprognævn.

- Det er en god mulighed for at reflektere lidt over dansk tegnsprog, siger Lars Knudsen, formand for Danske Døves Landsforbund i anledning af dagen.

- Dansk tegnsprog er vigtigt for os alle og giver os ét sprog, siger han, men understreger samtidig, at tegnsproget rolle i samfundet kræver fokus og ikke er garanteret. 

På Dansk Tegnsprogs hjemmeside findes en oversigt over de undervisningstilbud indenfor tegnsprog, der udbydes i Region Nordjylland. 

Hør TV2 Nords Pia Kjelgaard Beltoft fortælle om situationen herunder.

00:37 Luk video