Ubudne gæster skræmmer flagermus ud af vinterhi
Foto: Jesper Lange
Ubudne gæster er trængt ind i Urbans Kælder i Aalborg, som er vinterhi for en koloni af flagermus.
En hel koloni af flagermus er flygtet fra deres vinterhi, fordi de er blevet forstyrret i deres dvale, og nu risikerer de at dø.
Ved atletikstadion i Aalborg finder man Urbans Kælder, en gammel ølkælder, som i dag fungerer som hjem og dermed også vinterhi for en lille koloni af flagermus.
Der bor normalt mellem 15 og 20 flagermus i grotten, men da TV2 Nord mandag er på besøg i Urbans Kælder, er det temmelig svært at finde flagermusene, som lige nu burde hænge i deres bagben, med hovedet nedad, dybt inde i deres vinterdvale.
Det er naturvejleder Ole Henrichsen, der fører an, og han spotter kun en enkelt falgermus i grotten.
- Det er meget usædvanligt. Der er kun den ene i den her kælder, hvor der kunne være mange flere, og det tyder på, at der er alt for meget uro hernede, siger naturvejlederen.
Når flagermus forstyrrer i deres vintersøvn, flygter de nemlig, og det er formentlig, hvad der er sket.
Naturvejlederen fortæller, at der er tydelige tegn på, at nogen trænger ind i kælderen, og har gjort det flere gange. Normalt er gitterlågen ind til kælderen aflåst men der er altså nogen, der formår at komme ind.
- Vi sætter kæmpestore hængelåse op, som i princippet ikke burde kunne brydes op, men det bliver de så alligevel, fortæller Ole Henrichsen.
Det er Aalborg Kommune, der ved årtusindeskiftet indrettede kælderen til at huse flagermus, og kommunen har ingen idé om, hvem det kan være, der bryder ind i grotten. Det er ikke nødvendigvis indtrængernes hensigt at forstyrre flagermusene, men det kan ikke desto mindre få fatale konsekvenser for dyrene.
I løbet af sommeren opbygger flagermusene gode fedtdepoter, som de skal tære på i løbet af vinteren, når de går i dvale og sænker deres puls til omkring 20 slag i minuttet og kun trækker vejret et par gange i minuttet. Det er noget af en kontrast til en jagende flagermus, som kan få pulsen helt op på 1100 slag i minuttet.
Når flagermus forstyrres af deres dvale, kan de finde på at flygte, og det kan sagtens være, at de finder en anden, egnet vinterbolig. Men undervejs har de brugt nogle af deres depoter ved at flyve, og det kan betyde, at de ikke er polstrede nok til at klare sig levende gennem vinteren.
Normalt bruger naturvejleder Ole Henrichsen grotten til at vise frem og fortælle om flagermus, men han fortæller, at korte besøg, hvor man forholder sig i nogenlunde ro, ikke forstyrrer flagermusene så meget, at de vågner og flygter.