LIGE NU:

Ud ad døren: Historiske fund i den nordjyske muld

Udstyret med en metaldetektor kan du være heldig at finde et vaskeægte stykke Danmarkshistorie, hvis du går på opdagelse i den nordjyske natur.

Borgerkrigsmønter, tenvægte og knivender.

Den nordjyske muld kan gemme på mange forskellige og spændende historiske fund.

Danefæ

Nordjysk Detektorforening er kun ganske få år gammel, men er allerede gået fra 10 medlemmer til 150. Medlemmerne er på udkig efter historiske genstande gerne et par gange om ugen.

- Det er en helt ubeskrivelig følelse, når en genstand dukker op, og det er noget, som måske sidst har set dagens lys for 1.000 år siden, fortæller bestyrelsesmedlem i Nordjysk Detektorforening, Erik Bertelsen, til TV2 Nord.

Endnu en smagsprøve på noget af det, som kan findes i den nordjyske jord.
Endnu en smagsprøve på noget af det, som kan findes i den nordjyske jord.
Foto: Nordjysk Detektorforening

Han er gæst, når programmet "Ud ad døren - live" fredag d. 16. april, skal på tur ud for at prøve endnu en aktivitet i den nordjyske natur. 

Sammen med et par andre bestyrelsesmedlemmer står den på jagt efter historiske fund på en mark ved Valsted nær Nibe samt en snak om livet som en slags amatørarkæolog. 

Fællesskab

Medlemmerne i Nordjysk Detektorforening kommer fra hele Nordjylland og mødes ofte for at gå flere sammen for at afsøge større arealer.

- Vi er mange forskellige folk, som mødes på tværs af alle skel, og fællesskabet er en stor del af det, forklarer Erik Bertelsen. 

Det er selvfølgelig kun lovligt at bevæge sig ind på et område med forudgående aftale med ejeren af arealet. Erik Bertelsen vurderer, at der stort set altid bliver fundet et eller andet, når nogle er afsted med deres metaldetektor. 

Loven om danefæ betyder, at Erik Bertelsen, og folk der deler samme interesse, har et tæt samarbejde med museer, da danefæ skal afleveres til Nationalmuseet. 

Vil du vide endnu mere om historiske fund og metaldetektorer, så se med på fredag 16. april klokken 11:00 på Facebook eller TV2 Nord Salto. Efterfølgende vil du også kunne finde programmet på TV2 Nords hjemmeside. 

VIDEO: Kom med på ravjagt med UV-lys i det første afsnit af "Ud ad døren - live".


tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

PH 070521 Tvang i psykiatrien Still

play Marina var psykiatrisk patient: - Tvang reddede mit liv

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

Til forsiden

Til forsiden