LIGE NU:

Udgør for stor en fare: Aalborg Fyrværkerifabrik stopper med at producere raketter

De mange ulykker forårsaget af raketter får nu Aalborg Fyrværkerifabrik til at tage en drastisk beslutning. Fremover vil de ikke sælge og producere raketter.

Skader på både personer og bygninger er fænomener, der er lige så kedelige, som de er velkendte, når det nye år skal skydes ind. Alene sidste år blev der registreret 228 personskader som følge af nytårsfyrværkeri. 72 af dem var forårsaget af de klassiske nytårsraketter. Men står det til Aalborg Fyrværkerifabrik skal det tal være meget mindre. Fabrikken har nemlig taget konsekvensen af de negative tal, og nu har de solgt deres sidste raket.

Det kan virke paradoksalt, at virksomheden nu, helt frivilligt, indstiller produktionen. Det er dog netop grundet de mange ulykker.

- Grunden til, vi vælger at stoppe med at producere raketter, det er simpelthen, fordi de udgør en for stor en del af statistikken i forhold til antallet af ulykker med fyrværkeri, siger Thomas Brix Pedersen, der er direktør for Aalborg Fyrværkerifabrik.

Aalborg Fyrværkerifabrik har ellers produceret fyrværkeri siden 1998, og salget af raketterne udgør 20 procent af virksomhedens samlede omsætning. Direktøren frygter dog ikke for fremtiden.

- Selvom vi tager det her skridt og siger farvel til raketterne, så tror jeg godt, at vi kan få forbrugeren flyttet over på nogle af vores andre produkter. Vi er blot i gang med at ændre en branche til den tid, der er i dag, men vi er her også om 50 år, forsikrer han. 

Tiltaget glæder Nordjyllands Beredskab

Produktionsstoppet tages da også godt imod af nogle af dem, der hvert år ser, hvilke skader raketterne kan forårsage.

Det, at man fjerner fyrværkeri i form af raketter, gør, at det bliver en lille smule mere sikkert at færdes nytårsaften, siger Søren Korsgaard, teamleder hos Nordjyllands Beredskab

Selv om nytårsaften fortsat vil være fuld af krudt i form af batterier og fontæner, så er sikkerheden en ganske anden end med raketter.

- Hvis det står på et fladt og ikke-brandbart underlag og i god afstand fra bygninger, så er det alt andet lige meget mere sikkert, end en raket der flyver op i luften, og som man ikke ved hvor lander, siger Søren Korsgaard.