Udgraver grav foran publikum

I løbet af den vinterferie havde de besøgende mulighed for at følge en udgravning på Lindholm Høje. Foto: Ivan Hansen

Til venstres ses resterne af en fibel, som er en slags sikkerhedsnål, der holder tøjet sammen. De to andre fund skal undersøges nærmere med et mikroskop. Foto: Ivan Hansen

Her ses kraniet, der er ved at blive gravet ud. Det er en kvinde, man har fundet. Foto: Ivan Hansen

1 af 3

En grav fra jernalderen er gravet op og bragt til Lindholm Høje, hvor de besøgende kan følge med i udgravning af et kvinde-skelet.

En grav komplet med skelet og effekter blev i efteråret hentet ind fra en mark ved Mellemholm nær Aalborg, og nu er tiden kommet til at kigge nærmere på, hvad graven gemmer. I vinterferien – uge 8 – vil arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum udføre dette arbejde foran publikum på Lindholm Høje Museet.

I graven er skelettet af en kvinde, som arkæologerne vil mene har været mellem 20 og 40 år gammel.

Der er tale om en hel jordfæstegrav, som arkæologerne har hentet fra Mellemholm på den store Nørholm-bakkeø mellem Aalborg og Nibe. Nørholm-bakkeøen er blandt arkæologer og detektorfolk kendt for sine mange fine detektorfund.

Hvad de mange fund repræsenterer, er dog stadig lidt af en gåde. Er det for eksempel spor efter oldtidslandsbyer eller itupløjede gravpladser?  Noget af svaret har arkæologerne fået ved Mellemholm, hvor man igennem en årrække har undersøgt ca. 16 dyrkningstruede jordfæstegrave fra romersk jernalder (ca. 200-400 e. Kr).

Undergrunden i området er kridtholdigt, hvilket giver optimale forhold for bevaringen af kalkholdigt materiale som skeletter. Mange af gravene er stadig velbevarede med skeletter og gravgaver som blandt andet smykker, lerkar og jernredskaber. 

Forsiden lige nu