LIGE NU:

Ukendte gerningsmænd smadrede svendestykker få dage før eksamen

Kun en faglærers interesse i de næsten færdige svendestykker gør, at lærlingene stadig får deres svendebreve.

Rasmus Kjær Jensen, Jeppe Vestergaard Sørensen , Mads Lie Guldager og Jimmy Guldberg Hansen bliver murersvende imorgen onsdag. Men det er kun fordi deres lærer på Techcollege i Aalborg, af ren interesse for deres flotte arbejde med deres svendestykker, tyvstartede på vurderingen af arbejdet i fredags. Over weekenden blev alle fire svendestykker udsat for ødelæggende hærværk.

Ukendte gerningsmænd var nemlig mellem fredag eftermiddag og søndag aften, brudt ind i den hal på Techcollege, hvor de fire lærlinge i flere uger har arbejdet hårdt på deres opgaver, og havde ødelagt alle fire svendestykker til ukendelighed.

- Vores lærer Kim ringede til os søndag aften og fortalte, at det var sket, så vi var forberedt på det syn, der mødte os, fortæller Rasmus Kjær Jensen om hærværket på de fire lærlinges indtil videre ypperste arbejde som murere.

- Men vi troede egentlig, det var en joke, da vi først fik det at vide, fortæller han videre.

svend5
Foto: Privatfoto

Oprydning frem for finpudsning

Det var det desværre ikke, så mandag der ellers skulle være brugt til den allersidste finpudsning inden arbejdet skulle vurderes, blev istedet brugt på oprydning.

- Det hele var blevet sparket godt og grundigt og var blevet kastet ned på gulvet, fortæller Rasmus Kjær Jensen mens han står ved den ene af de i alt fire opgaver, som har været værd at bevare.

- Der var et rundt murværk og så en bue som var totalt smadrede og revet fra hinanden, fortæller han, mens han peger på gulvet, hvor der nu kun er små spor tilbage efter svendeprøverne.

- Der var ingenting, der kunne gemmes, så det var et lidt trist syn at møde ind til.

svend1
Foto: Privatfoto

Blod, sved og tårer

Hærværket, som er meldt til politiet, har efterladt de fire snarlige svende med en underlig følelse af tristhed, vrede og afmagt. Og så det store spørgsmål om, hvorfor deres svendestykker skulle ødelægges.

- Vi har fået sat 50 timer af til at lave det her, så det er jo 50 timers koncentration, blod, sved og tårer, fortæller Jeppe Vestergaard Sørensen, der arbejder ud fra en teori om, at hærværket er grove drengestreger.

- Vi må tage udgangspunkt i, at der er nogen, der har gjort det for morskabens skyld. Og det i sig selv er jo ret voldsomt, siger Jeppe Vestergaard Sørensen.

svend4
Foto: Privatfoto

Lærer vurderede på forkant

De fire lærlinge på det lille hold i Aalborg skal heldigvis ikke bekymre sig om, hvorvidt de får deres svendebrev eller ej. I et rent lykketræf besluttede faglærer Kim Schmidt Pedersen fra Techcollege nemlig at blive lidt længere fredag eftermiddag og inspicere svendestykkerne.

- Det var meget heldigt, at jeg blev lidt længere og gjorde det. Og havde der været 16 eller 20 på holdet, havde jeg ikke gjort det. Det var kun fordi, det var et lille hold og fordi jeg var nysgerrig og ville se, hvordan det så ud. For det var rigtig fine resultater, de havde lavet, forklarer Kim Schmidt Pedersen, der tog nok målinger til, at der kan laves en faglig vurdering af arbejdet. Sammen med den teoretiske del af eksamen som venter onsdag bliver det til en karakter - og et svendebrev.

- De manglede kun en times arbejde med at fuge fliser og gøre rent, så de var så langt at jeg sagtens kunne bedømme dem og den bedømmelse havde jeg med mig hjem i hovedet fredag eftermiddag, fortæller Kim Schmidt Pedersen.

svend3
Foto: Privatfoto

Får ikke ikonisk billede

Og nok får de fire lærlinge snart deres svendebrev, men hærværket gør, at der er en ting, de ikke kan få.

- Det er pisse ærgerligt, at det her er sket. Vi var så tæt på at være færdige. Og noget næsten alle murersvende har, er et billede, hvor man står ved siden af sit svendestykke - stolt over det, man har lavet og har opnået. Og det kan vi ikke få, siger Rasmus Kjær Jensen.

- Det minde kan vi aldrig få foreviget, følger Jeppe Vestergaard Sørensen op.

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

den russiske spion webdok teaser

Grøn forskning for milliarder kan være stjålet: Her er historien om den russiske spion i Aalborg

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

Til forsiden

Til forsiden