Ukrudtsbrændere skyld i massevis af brande: Her er beredskabets råd

Torsdag blev det klarlagt, at den voldsomme brand i Gigantium skyldes en ukrudtsbrænder. Og det er langt fra første gang, sådan en er skyld i en brand. Derfor kommer beredskabet med en række råd til at undgå, det går galt.

Det er nemt, og det går hurtigt. Ukrudtsbrænderen er et yndet redskab i bekæmpelsen af det forhadte ukrudt. Men den er også et redskab, man skal være yderst påpasselig med. Det er onsdagens brand i Gigantium et godt eksempel på. 

Desuden viser tal fra Beredskabsstyrelsen, at brandvæsenet i perioden 2012-2016 på landsplan rykkede ud til mere end 1.100 brande, der opståd på grund af uforsigtighed med ukrudtsbrænderen. Heldigvis kom ingen til skade i branden i Gigantium, men hvert år bliver 15 personer behandlet på landets skadestuer for skader, der er opstået, efter en tur med brænderen. 

Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man sætter sig nøje ind i, hvordan man anvender den korrekt og sørger for, det kun er ukrudt, der bliver brændt.

De fem råd kan du også se herunder: 

Ukrudtet skal svitses - ikke brændes

Ukrudtet skal kun være under flammen i meget kort tid. Det er nemlig nok til at ødelægge cellevægene i bladene, så planten dør i løbet af få dage. Hvis ukrudtet har været der længe, har det et stort rodnet og kan derfor have brug for en tur med ukrudtsbrændere af flere omgange. 

Fugtig jord og stille vejr

Undgå at benytte brænderen, hvis vejret er blæsende eller tørt. Brug den i stedet kun, når jorden er fugtig, eller sørg for selv at vande området først. Desuden anbefaler beredsskabsstyrelsen, at du har brandslukningsudstyr eller for eksempel en fyldt vandkande ved hånden, hver gang du bruger brænderen. 

Hold afstand

Tørre blade eller andet brændbart materiale skal være i behørig afstand. Brænderen skal ikke bruges i nærgeden af bygninger, buske eller biler. Hold altid øje med flammen og forlad aldrig en tændt brænder.  

Tjek for gløder

Ulmende planterester og gløder er også en temmelig dårlig ide. Når du er færdig med ukrudtsbrænderen, skal du tjekke området et par gange for gløder. Både gasflaske og gasdåse bør afmonteres, når du er færdig med brænderen.

Tjek, at dn ukrudtsbrænder er korrekt mærket

En sidste, men mindst lige så vigtig ting, du skal tjekke, er om din brænder er DG-godkendt. Det er nemlig et krav, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med DG-mærkatet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland