Utzons ukendte tegninger får nyt liv i international konkurrence

Foto: Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

Nogle af Jørn Utzons ukendte arbejdstegninger får nyt liv i en international konkurrence med talenter fra flere fag.

Jørn Utzon er kendt for både at være genial og kompromisløs i sit arbejde. Han har engang udtalt, at kun fem procent af hans projekter er blevet realiseret.

Derfor er mange af den verdensberømte og nu afdøde arkitekts idéer stort set ukendte for den brede offentlighed.

Læs også Salling Rooftop i Aalborg vinder arkitekturpris

Nu kommer én af den verdenskendte arkitekts hidtil ukendte arbejdstegninger frem for offentligheden, når Utzon Center inviterer nutidens talenter til international konkurrence.

Det er anden gang, konkurrencen udskrives, og denne gang er genstandsfeltet Jeita Grotto Theatre i Libanon. Utzon fik oprindeligt opgaven med den underjordiske amfiscene i en grotte for enden af en 750 meter lang sti i 1968. Han lavede tegningerne, som - i tråd med Utzons kendte signatur - smukt integrerede omgivelserne i bygningsværket. Desværre blev projektet afbrudt i 1970 på grund af lokale konflikter og er aldrig blevet bygget.

Nu lægges tegningerne frem for alle verdens talenter, så de kan vække dem til live og udvikle dem ved hjælp af nutidens teknologi.

Hvem ved - måske dukker der nye perler op a la Operahuset i Sydney?

- Lasse Andersson, Kreativ direktør, Utzon Center

- Ved at lade de mest talentfulde i en ny generation af for eksempel arkitekter, designere, animatorer og digitale medieudviklere inspirere af Utzons tegninger og fortolke dem med et nutidigt blik, får vi belyst Utzons potentialer fra helt nye vinkler. Og hvem ved - måske dukker der nye perler op a la Operahuset i Sydney?, siger Lasse Andersson, kreativ direktør i Utzon Center.

Større udbredelse af nordjydes idéer

Det alment dannende formål med konkurrencen samt muligheden for en større udbredelse af verdens vel nok mest kendte nordjydes idéer, har fået Spar Nord Fonden til at støtte Utzon Unbuilt, som konkurrencen hedder.

- Det er et fantastisk spændende projekt til glæde for arkitekturen overordnet, for Nordjylland og for dig og mig. Nye talenter inden for arkitekturens verden får adgang til en uvurderlig skatkiste af viden og inspiration, og det bliver interessant at se, hvad mødet mellem mester og talenter, mellem fortid og fremtid, bringer med sig. Vi ser et stort potentiale i Utzon Unbuilt, ikke mindst i forhold til at skærpe internationalt fokus på Jørn Utzon og Nordjylland, siger fondsdirektør Steffen Nørgaard, Spar Nord Fonden.

Alle under 40 år, studerende eller professionelle, der beskæftiger sig med arkitektur, design, animation, visualisering, bygningskonstruktion med mere kan deltage i konkurrencen, individuelt eller i teams. Det er Utzon Center i samarbejde med danske uddannelsesinstitutioner inden for arkitektur og design, der står bag konkurrenceprogrammet.

Læs også Samuel til Københavns Kulturnat: Nordjysk flisemurer skal promovere livet som faglært

Forsiden lige nu