02:41

Valgforsker: LO's nej til Mette F. er bare et bump på vejen

Valgforsker på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, betragter fagbevægelsens nej til S-formandens tilbud om at tale 1. maj som et drilleri.

- Jeg tror, man vil drille Mette Frederiksen.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra valgforsker på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, efter det onsdag kom frem, at S-formanden, som netop har skiftet valgkreds til Aalborg Øst, havde tilbudt sig - og fået nej - som taler ved LO's 1. maj-arrangement i Kildeparken. 

Læs også LO: Mette F tilbød sig selv til 1. maj og blev afvist - S afviser

- Nogle i fagforeningerne finder måske, at Mette Frederiksen er blevet en lille smule for højreorienteret, og derfor ønsker de at drille hende i en situation, hvor der er konflikt på arbejdsmarkedet. Der er jo tradition for, at politikere traditionelt ikke blander sig. På den anden side gør det jo ikke noget, at man har en fornemmelse af, hvor man har sit venskabsparti, i det her tilfælde Socialdemokratiet. Her har man ikke en fornemmelse af opbakning, og derfor ønsker man så af flere grunde at drille Mette Frederiksen, forklarer Johannes Andersen til TV2 Nord.

LO vil beskytte

Samtidig tror han dog også på, at LO har valgt at takke nej til Mette Frederiksen som taler for hendes egen skyld.

- Samtidig kan det være en beskyttelse af Mette Frederiksen, fordi står hun 1. maj under en stor konflikt på arbejdsmarkedet, og hun er med i et regeringsindgreb eller støtter det, kan der være gode grunde til at beskytte hende i den situation, siger Johannes Andersen. 

Læs også Mette Frederiksen skifter valgkreds: Vil vælges i Nordjylland

I 2013 talte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt ved et 1. maj-arrangement i Aalborg, og her blev vreden over regeringsindgrebet i lærernes konflikt tydelig, da publikum begyndte at kaste forskellige ting efter statsministeren på talerstolen.

Derfor tror Johannes Andersen også på, at LO's nej ikke har så meget personligt med Mette Frederiksen at gøre, men mere handler om, at fagbevægelsen ikke ønsker nogen politikere på scenen overhovedet den dag.

Dårlig start er bump på vejen

Alligevel er det surt for S-formanden at starte sit kandidatur i Nordjylland med en konflikt som denne.

Det er selvfølgelig en rigtig dårlig start, at man lige får en konflikt med fagbevægelsen. Men jeg er sikker på, at de fleste folk i fagbevægelsen nok i det lange løb skal vænne sig til, at Mette Frederiksen stiller op heroppe og bakke op om hende.

Johannes Andersen, valgforsker

- Det er selvfølgelig en rigtig dårlig start, at man lige får en konflikt med fagbevægelsen. Men jeg er sikker på, at de fleste folk i fagbevægelsen nok i det lange løb skal vænne sig til, at Mette Frederiksen stiller op heroppe og bakke op om hende. Men lige nu er det rigtig trist, at hun får den modtagelse, siger Johannes Andersen.

Til gengæld er han ikke i tvivl om, at den ikke vil få langvarige konsekvenser.

- Det kan få den konsekvens lige nu, at Mette Frederiksen ikke får en aftale om at holde en tale i Aalborg 1. maj, men derefter tror jeg såmænd nok, de skal finde hinanden. Det her er et lille bump i en proces. Der kan ske meget i sådan en konflikt, og den måde, Socialdemokratiet vil agere politisk, kan gøre, at det her får lidt dybere betydning. Men som det ser ud lige nu, er det et bump på vejen, siger Johannes Andersen. 

07:01

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er ikke velkommen på talerstolen i Kildeparken 1. maj. LO Aalborg afviser at give partiformanden taletid på Arbejdernes Kampdag

Luk video