00:58

Det er et kæmpe tab for Venstre - sådan lyder det fra Venstre i Aalborg, efter Søren Gade meddelte, at han satser på Europa-politik fremfor landspolitik

Venstre efter Gade-exit: - Det er et kæmpe tab

Oven på nyheden, om at Søren Gade (V) forlader dansk politik, udtrykker Venstre i Aalborg stor ærgrelse over at miste sin stemmesluger.

I går afslørede folketingsmedlem Søren Gade (V), at han erstatter sit kontor på Christiansborg med ét i Bruxelles. Senest fra sommeren 2019 håber han på at kunne skifte sit nordjyske mandat i Folketinget ud med et nyt i Europaparlamentet. 

Dagen derpå udtrykker Venstre i Aalborg stor ærgelse over tabet af Søren Gade.

- Det er et rigtig stort taber, når man mister en sådan stemmesluger. Vi er ude i en uheldig trend, for først stillede Helge Sander op, men blev med tiden lidt usynlig i Folketinget. Så fik vi Søren Gade, der stormede frem og var med til at sikre regeringsmagten, men nu trækker han stikket, siger Henrik Staun, formand for Venstre i Sønderholm-Frejlev.

Læs også Farvel til Folketinget: Søren Gade stiller op til Europa-Parlamentet

Den holdning deler formand for Venstre i Aalborg Syd-Vest, Steen Knørr. 

- Men jeg kan godt forstå hans beslutning om at tage til EU. Han mistede jo posten som forsvarsminister i 2010, og han fik ikke en ministerpost i denne her omgang. Så hvis han skal fortsætte i politik, så er der ikke så meget andet end EU tilbage, siger Steen Knørr.

Søren Gade er en af de helt store sværvægtere, når det kommer til stemmeslugere i Danmark. Knap 29.000 nordjyske vælgere satte deres kryds ved venstremanden til det seneste folketingsvalg i 2015. 

Hos Venstre i Aalborg priser man sig dog lykkelig over, at man endnu har folketingsmedlem Preben Bang Henriksen, der ligeledes er en enorm stemmesluger, i Kreds Nord.

Læs også Skidt Gade-exit: Nordjylland mister en af sine vigtigste stemmer

Venstre i Aalborg har endnu ikke diskuteret, hvem der skal efterfølge Søren Gade som folketingskandidat, men Henrik Staun mener ikke, at kampen er tabt på forhånd, bare fordi de har mistet en vigtig personlighed i det nordjyske Venstre-land.

- Der kan nemt komme en stor kandidat et andet sted fra, der bliver flyttet og stiller op i vores kreds. Det var også sådan, det foregik med Søren Gade - det kom også lidt over en nat. Så jeg sover stadig trygt, siger Henrik Staun.