Foto: TV2 Nord

Verdenskendt Gjøltrold har fået sit eget museum på hjemegnen

Troldemuseet blev officielt indviet på Gjøl i dag - efter tre års hårdt arbejde for frivillige kræfter. Museet fortæller hele troldenes historie.

Et lille museum til en lille trold.

35 kvadratmeter – så lille er det officielle Troldemuseum på Gjøl, som officielt blev åbnet i dag. Gjøl er netop det sted, de populære trolde stammer fra.

- Tanken bag har været at lave et museum af høj kvalitet i et relativt lille rum, sagde Helle Bach Andreasen fra Jammerbugt Kultur,- Fritids- og Landdistriksudvalg i sin åbningstale.

Trods den begrænsede mængde plads, er det stadig nok til at fortælle hele historien om de små trolde med de store øjne og farverige strithår.

Frivillige kræfter har i tre år knoklet hårdt for at få museet gjort færdigt inden åbningen.

Verdensstjerne lægger stemme til en trold

Troldene fik for alvor verdens opmærksomhed, da filmen Trolls havde premiere tilbage i 2016. Her lagde den amerikanske sanger og skuespiller Justin Timberlake stemme til en af hovedfigurerne.

Til næste år udkommer Trolls 2 - og det håber museet endnu engang kan være med til at øge interessen for de små figurer.

- Jeg tror da, det skærper interessen for Gjøltrolden og for at komme tilbage til rødderne og se, hvor det hele startede, siger Lisbet Emmery.

Udover at fortælle de nuttede Gjøltroldes historie, er planen også på sigt at udvide med andre aktiviteter.

- Selv om det her er et museum for voksne, vil vi også gerne lave aktiviteter for børn – byens børn. Vi snakker faktisk om at lave nogle oplæsningseftermiddage til efteråret, hvor vi vil læse op af Jum-Jum-bøgerne, som Thomas jo også har lavet, og som er en side af ham, som ikke ret mange kender.

Det var danskeren Thomas Dam, der oprindeligt opfandt Gjøltroldene.

01:18

Se en reportage fra åbningen af det nye Troldemuseum.

Luk video