02:25

Omkring 200 veteraner blev torsdag hædret ved en ceremoni på Honnørkajen i Aalborg for deres indsats i konflikt- og katastrofeområder.

Seniorsergent Kurt Toft Rævbak og soldaterkammeraterne er nogle af de i alt 30.000 veteraner, der bliver tildelt medaljen i 2016. Foto: Anders Ekström

Veteranerne står klar til at modtage medaljen "Forsvarets Medalje for International Tjeneste". Foto: Anders Ekström

Veteranerne havde bestemt ikke glemt kommandoerne. De stod ret, da oberstløjtnanten befalede det. Foto: Anders Ekström

Det var den her, det drejede sig om: Forsvarets Medalje for International Tjeneste 1948-2009. Foto: Anders Ekstrøm

For mange af veteranerne var medaljen blot én ud af mange samlet gennem årene. Foto: Anders Ekström

Veteranerne mødte både op i uniform og i civil. Foto: Anders Ekström

1 af 7

Veteraner blev hædret med medaljer

Omkring 200 veteraner blev torsdag hædret ved en ceremoni på Honnørkajen i Aalborg for deres indsats i konflikt- og katastrofeområder.

Mange af dem er ikke længere i aktiv tjeneste, men kommandoerne stod stadig i knivskarp erindring, da omkring 200 veteraner blev hædret med medaljer på Honnørkajen i Aalborg.

Her overrakte Trænregimentet ”Forsvarets medalje for International Tjeneste 1948-2009” som en anerkendelse for veteranernes indsats i konflikt- og katastrofeområder.

Seniorsergent Kurt Toft Rævbak blev udsendt fra Trænregimentet ved Aalborg Kaserner for første gang i 1981, og siden har han været på Cypern, i Ungarn, Jugoslavien, Bosnien og Kroatien. Han var en af dem, der torsdag fik et ekstra skulderklap for indsatsen.

- Det er dejligt. Personligt har jeg fået mange anerkendelser i forvejen, men det er fint, at Danmark gerne vil lykønske os, siger han.

Medaljen er indstiftet, fordi Forsvaret siden 2010 har tildelt udsendte soldater en medalje. Dem, der har været udsendt før, skal ikke snydes – derfor får de cirka 30.000 soldater, der har været udsendt siden 1948, en medalje af den slags, der nu pryder Kurt Toft Rævbaks jakke.

Medaljerne bliver uddelt ved 37 parader i hele landet i løbet af 2016.

- Det betyder meget for dem. De har været ude i nogen situationer med mennesker, som betyder rigtig meget, siger Søren Egebæk, der er kaptajn og presseofficer ved Trænregimentet.

1300 soldater fra alle Trænregimentets enheder var samlet for at hædre veteranerne, og efter paraden marcherede de gennem Aalborgs gader. Turen sluttede i Nordkraft, hvor der var reception for medaljemodtagerne og deres pårørende.