600 enige børn: - Vi har ret til at blive hørt
Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord
Børn oplever, at deres mening ikke tæller lige så højt, som de voksnes, og det blev der talt om.
- De voksne lytter ikke.
- Hvis man kommer fra et andet land, skal man behandles ens.
- Når jeg kommer hjem og siger, at jeg føler mig uden for, er der ikke nogen, der lytter.
Sådan lød et par af kommentarerne fra de godt 200 børn, der var samlet i Musikkens Hus tirsdag eftermiddag. Og tidligere på dagen var udtalelserne enslydende fra 400 andre børn.
Vi har ret til at blive hørt
Børns rettigheder var temaet for tirsdagens event, hvor byens 5.-7. klasser var inviteret inden for for at blive klogere på og snakke om, hvilke rettigheder, de har.
TV-vært Sofie Østergaard havde påtaget sig rollen som konferencier og understregede vigtigheden af at lytte og blive lyttet til.
- Er der nogen af jer, der har oplevet ikke at blive lyttet til? spurgte Sofie Østergaard, hvorefter en skov af hænder røg i vejret.
Sofie Østergaard har som UNICEF-ambassadør en stor interesse i at fortælle børn og unge i hele Danmark, at de har lige så meget ret til at ytre sig som de voksne.
- Børn og unge skal have ret til at sige, hvad de mener, siger Sofie Østergaard ud til publikum.
Se hele indslaget her:
Nytårstaler i børnehøjde
Netop derfor var formålet med eventet i Musikkens Hus at motivere børnene til at bruge deres stemme. Og det har UNICEF i samarbejde med TV 2 givet børn i hele landet mulighed for. Alle de følelser, oplevelser og tanker børn går rundt med, opfordrer UNICEF børn til at skrive ned og formulere til en tale, der kan blive hørt og set af millioner af danskere.
- Der skal være flere ressourcer klar til folk, som har det sværere med nogle emner end andre folk. For eksempel hvis jeg har det svært med matematik, burde jeg få ekstra hjælp af læreren, lød det fra Damian Weijgers fra 5.A på Sønderbroskolen.
Sidste år opfandt UNICEF og TV 2 nemlig konceptet 'børnenes nytårstale', som gentages igen i år. Derfor bliver den bedste tale afspillet på TV 2 1. januar 2025, hvor hele Danmark kan se med. Ifølge Sofie Østergaard skal de udnytte den mulighed.