Vikingenmuseum fylder 25: Fejrer det med udgravning af sølvskat
Foto: Mick Anderson
Den store sølvskat, der i foråret blev fundet nær Blenstrup, skal nu udgraves på Lindholm Høje.
16. juni 1992 slog man for første gang nogensinde dørende op på Lindholm Høje Museet. Museet er bygget op om gravpladsen på højen, der er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra den yngre jernalder og vikingetid.
Tre år forinden blev første spadestik til museet taget. Aalborg Portland markerede i 1989 sit 100 års jubilæum ved at skænke en ny museumsbygning på Lindholm Høje til Aalborg Kommune. Dermed kunne publikum fra nær og fjern pludselig opleve landbyen, som den havde set ud gennem tiden, opleve hvordan indbyggerne fra tiden gik klædt, hvordan de dyrkede jorden og se hvilke husdyr de holdt.
Gravpladsen blev opdaget i 1889, men blev først udgravet fra 1952-58, og nu fylder selve museet altså 25 år.
Det bliver markeret på dagen - 16. juni - med masser af aktiviteter for publikum. Der er fri entré hele dagen, og fra 11 til 16 kan man få et unikt indblik i arkæologernes arbejde, når Christian Klinge, der er arkæolog på museet, udgraver en del af den sølvskat, der i starten af april blev fundet nær Blenstrup i Himmerland.
Det var to lokale detektorjægere, der fandt dele af en sølvskat fra omkring år 1000 på en mark. Mønterne var som følge af pløjning blevet spredt ud over et større område på marken, men efter undersøgelser på stedet fandt man en del af skatten, der stadig var samlet. Den jordblok blev taget hjem til Lindholm Høje Museet, og udgravning af selve jordblokken vil således blive påbegyndt på museets 25-års dag.
Indtil videre tæller skatten over 200 mønter, men røntgenfotos viser, at der i jordblokken stadig er en betydelig del, der er uberørt, og museets arkæologer håber at udgravningen af skatten kan give en præcis datering, og derudover afsløre de grundlæggende forhold omkring nedlæggelsen af skatten.
Under undersøgelsen på marken kunne man konstatere, at skatten havde været gemt under gulvet i et langhus, som man formoder har tilhørt en lokal stormand. Stormænd var rygradden i datidens danske forsvar, og det kan tænkes, at pågældende har gemt sin formue inden han drog i krig for kongen, uden efterfølgende at vende hjem.
Måske udgravningen kan afsløre mere. Når skatten er gravet fir, bliver den til en midlertidig udstilling på museet, der kan ses fra 28. juni.