Superligaklub laver samarbejde med universitet – vil kedelig fodbold til livs
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
AaB samarbejder med UEFA og DBU og et universitet om at lave kreative fodboldspillere.
Vi skreg på det under EM, da vi døjede med at skabe chancer, inden Tyskland bremsede os i Dortmund.
Nu går UEFA og DBU sammen med AaB og Aalborg Universitet sammen om at skabe fremtidens kreative fodboldspillere.
Projektet er ikke direkte ansporet af EM, men handler om at bryde med idéen om spillere skabt i Ronaldos billede; atleter, der kan springe, løbe og spurte sig i toppen til OL og er bygget som græske guder.
I stedet skal kreativiteten og iderigdommen opbygges.
Messi fra Sæby eller Skørping
- Et af succeskriterierne er at de fejler.
Sådan siger forskeren, adjunkt på Aalborg Universitet, Ludvig Johan Torp Rasmussen.
- Det er for at fremme nogle af de kvaliteter som klassiske glade spillere, kreative spillere, siger projektlederen og nævner selv Ronaldinho som det oplagte eksempel. Spanske Lamin Yamal som et mere moderne, nævnes også.
Hos AaB er det Emil Adelborg, leder af AaBs partnerklub-samarbejde, hvor et væld af klubber fra Mariagerfjord til Skagen er inde under AaB-paraplyen, der er inde over.
- En spiller som Ronaldinho revolutionerede jo nærmest fodbolden med hans alternative løsninger. Det kreative element forbinder man ofte med glæde. Her tror vi også på, at glade børn lærer mest, siger han.
Det er trænerne ude i partnerklubber som Skørping og Sæby, der skal skabe forudsætninger for en Ronaldinho, Messi eller Yamal taler med nordjysk dialekt:
- Fra AaB´s side ønsker vi, at folk der kommer på Aalborg Portland Park bliver underholdt og her tror vi på, at det kreative element kan bidrage hertil, siger Emil Adelborg om AAU-samarbejdet.
Paradoks
Det kan virke paradoksalt, at man vil skabe frihed i nøje strukturerede rammer som dem AAU og AaB nu laver.
- Det skal ikke være anarki. Der er et element af kaos, men vi og trænerne skal være en facilitator frem for en instruktør, forklarer Ludvig Rasmussen.
Typisk er kreative fodboldspillere også dem, der ligestilles med gadespillere som Maradona, Ronaldinho – og det er det, Ludvig Rasmussen vil skabe friheden til:
- Vi prøver at få den træning fra gaden ind, hvor de selv laver deres regler, fremfor den målrettede træning.
En af forklaringerne på at landsholdet og andre skriger på de frie, kreative spillere, er den, du sidder og kigger på lige nu:
- Vi har en ide om at der er mindre tid til den, som skærmtid, der minimerer den frie leg, påpeger forskeren.
Bredde og elite
Både Emil Adelborg og Ludvig Rasmussen understreger det ikke er et talentprojekt, men i lige så høj grad handler om at skabe kreative og glade fodboldspillere i hele Nordjylland.
Men når AaB er inde over, er der selvfølgelig også en forhåbning om at det ikke kun er beton-forsvarsspillere, der kommer fra AaB Akademiet.
- Fra AaB´s side ønsker vi, at folk der kommer på Aalborg Portland Park bliver underholdt og her tror vi på, at det kreative element kan bidrage hertil, siger Emil Adelborg om AAU-samarbejdet.
Drømmebold
Og hvordan gør de det så?
Jo, i følge projektlederen, så er der fem forskellige områder.
De skal blandt andet spille ”drømmebold”, hvor de skal forestille sig at være superhelte.
- Senere skal de drible som insekter eller tegnefilmskarakterer. Så er der ”laboratoriet,” hvor de skal eksperimentere med afleveringer, forklarer Ludvig Rasmussen og siger at tilgangen på alle måder er ”spiller frem for trænerstyret”:
- Pointen er at kreativitet ikke kun at skabe chancer og øge sandsynligheden for mål, men det kan hjælpe spillerne i alle facetter. Det er det mere interessante set fra et talentperspektiv, slutter han.
AaB – med mere eller mindre kreative spillere – skal søndag møde Randers FC i Randers. Følg kampen på sport.tv2.dk.