Søg

Job på autoværksted hjalp Mathias videre

Mathias Jakobsen har fået job hos ABS Auto tre dage om ugen som fejedreng. Foto: Jesper Christiansen

Folkeskolen var kedelig. Mathias Jakobsen udeblev fra flere og flere timer, men et fire måneders praktikforløb på værkstedet hos ABS Auto i Hjørring var det, som skulle til, for at han komme tilbage på den rigtige kurs.

22. nov 2019 kl. 18:14 by · ·

Et nyt netværk i Hjørring Kommune bestående af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og skoler skal hjælpe unge som Mathias Jakobsen, når de har problemer med skolegangen eller privatlivet.

- Jeg var ikke ret god til at komme op og komme i skole. Det var simpelthen så kedeligt, at jeg ikke havde lyst til at tage i skole, siger Mathias Jakobsen.

Det nye netværk er en del af Hjørring Kommunes Ungestrategi, som sigter mod, at alle unge i kommunen skal have enten et job eller være under uddannelse. Derfor har man etableret et Ungesekretariat i Hjørring, som er flyttet ind i et hus i midtbyen sammen med det sociale netværk Headspace.

Et praktikforløb på ABS Auto ændrede livet for den skoletrætte Mathias Jakobsen.

- Jeg synes, at det var rigtig kedeligt at kigge ned i en bog en hel dag, så jeg spurgte min UU-vejleder, om jeg ikke kunne komme ud i noget praktik, hvor jeg brugte min hænder i stedet for, siger han.

Se indslaget om Mathias Jakobsen her.

Job gav øget selvværd

ABS Auto er en af 32 virksomheder i Hjørring Kommune, som er med i Ungestrategien som såkaldt garantipartner. Her har virksomhederne forpligtet sig på at tage i mod unge og hjælpe dem i gang igen.

- Det jeg synes, at vi har givet Mathias er noget selvværd. Han kom fra en skole, hvor han knap nok gik i skole. I starten kom han 3-4 timer om dagen, men så gik der lidt Chris og Chokoladefabrikken i det, men så fik vi snakket med hans far og UU-vejleder. Vi fik lavet en plan og sat struktur på hans dag, fortæller Servicechef hos ABS Auto Tim Jensen.

Mathias Jakobsen rydder op, fejer og vasker gulv på værkstedet hos ABS Auto. Foto: Jesper Christiansen

Mathias Jakobsens praktikforløb var på 4 måneder. Herefter begyndte han i skole igen, og en dag mødte han op hos virksomheden med en ansøgning til et fejejob efter skole. ABS Auto kvitterede med et job, og i dag går Mathias Jakobsen både i skole og passer et eftermiddagsjob 3 gange om ugen på værkstedet.

Hjørring Kommunes Ungesekretariat er netop blevet indviet. Det social netværk Headspace er flyttet ind under samme tag. Headspace har til formål at rådgive og vejlede unge, som er stødt ind i problemer i livet.

Headspace er stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som var i Hjørring for at åbne afdeling nummer 20 i Danmark.

- Det her sted gør, at vi kan samle unge mennesker op, som ville risikere at ryge helt ud af samfundet, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Nyrup: Vi kan ikke se passivt til

Han anslår, at omkring 25 procent af alle unge har behov for hjælp i deres ungdom. Headspace har eksisteret i seks år. I den periode har man hjulpet og vejledt 46.000 unge i Danmark. Poul Nyrup Rasmussen mener, at tilbudet er nødvendigt for mange unge.

- Vi kan ikke bare se passivt på. Hvis vi ikke gør noget, så ender de allesammen over i psykiatrien. Det bliver hundedyr for samfundet og slet ikke til at klare. Det bliver et stort svigt til de unge, og hvis vi får fat i dem tidligt, så kan vi få dem op på deres livsspor igen, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Poul Nyrup Rasmusser er protekter og stifter af Headspace Danmark, som med afdelingen i Hjørring har 20 afdelinger i Danmark. Foto: Jesper Christiansen

Tilbage på værkstedet er Mathias Jakobsen glad for at Ungegarantien i Hjørring fik ham i gang med fire måneders praktik på værkstedet. Det har betyder, at han er kommet i gang med den forberedende grunduddannelse og satser på at starte på EUC til næste år.

- Nu arbejder jeg også efter skole. Det gjorde jeg ikke dengang. Da var jeg bare oppe i byen med vennerne og lavede ingenting. Nu har jeg fået sat det hele på plads, siger Mathias Jakobsen.

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version
X