Mie og René var elever på Gravenshoved: - Vi levede i konstant frygt

Mie Hertzberg og René Vinding Christensen er tidligere elever på Gravenshoved Kostskole. De fortæller om vold og psykiske overgreb i deres tid på skolen, som Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt ejede og drev fra 1964 til 1992.

Tårerne og klumpen i halsen presser sig på, når Mie Hertzberg fortæller om, hvordan hun oplevede sine år på Gravenshoved Kostskole, hvor hun blev anbragt i 1991. Hun var både udsat for fysisk afstraffelse og psykiske overgreb og husker blandt andet et overgreb fra en af de voksne på skolen.

- Hun nev og mishandlede mine fingre, trådte på mig med sine træsko og skreg ind i mit hoved, at jeg ikke duede til noget og aldrig ville blive andet end et nul, fortæller Mie Hertzberg.

Hun turde ikke fortælle sine forældre, hvordan det var på skolen. Og beretter om at blive kontrolleret døgnet rundt og om at man skulle være glad og positiv og skulle skrive breve hjem, som blev læst og kontrolleret af skolen. Og var man ikke glad, så blev man straffet.

- Så blev du kastet rundt kastet i gulvet og alle på afdelingen skulle stå eller sidde i flere timer, indtil man havde fundet ud af, hvordan man skulle opføre sig på Gravenshoved og hvordan man skriver hjem. Eller så kommer man ikke hjem. Det kunne også gå ud over de andre, hvis jeg skrev noget dårligt, husker Mie Hertzberg.

- Det følger mig alle steder

Mie Hertzberg og René Vinding Christensen, er talspersoner for de 31 elever, som er gået til Aalborg Kommune med deres historier om tiden på Gravenshoved Kostskole, som var beregnet for ’problembørn’.

quote Hun smed sig på ryggen af mig og vred mine arme om på ryggen, gav mig et knæ i ryggen og råbte og skreg: Hvad fanden jeg bildte mig ind og hvad fanden jeg har gang i.

René Vinding Christensen, tidligere elev på Gravenshoved Kostskole


De har alle historier, der stadig påvirker dem. Om vold, fysiske overgreb, psykisk terror og skyld over at se deres kammerater blive udsat for vold og terror, uden at kunne gøre noget.

- Jeg tror ikke, der går ret mange dage i mit liv, uden jeg tænker på Gravenshoved. Det følger mig alle steder. Når jeg ser et eller andet i avisen eller et andet sted, hvor nogen bliver uretfærdigt behandlet, så påvirker det mig meget mere end det ville have påvirket et ’almindeligt menneske’. Hele mit følelsesregister fra dengang kommer frem, siger Mie Hertzberg.

Fakta om Gravenshoved Kostskole

Gravenshoved Kostskole eksisterende fra 1964 – 1992.

Den var beliggende i Sønderjylland - nordøst for Haderslev, ud til Lillebælt.

Skolen var oprettet og ejet af Aalborg Kommune, og blev siden drevet af Aalborg Amt og Aalborg Kommune i et samarbejde.

Skolen var en såkaldt observationskoloni, som tog sig af ’problembørn’.

René Vinding Christensen gik på kostskolen i cirka halvandet år, fra begyndelsen af 1990. Han blev sendt til kostskolen, fordi han ikke ønskede at gå i skole, der hvor han skulle have begyndt i 8. klasse. 

Aftalen var, at han skulle være der en måned, og så se om han havde lyst til at fortsætte. Han deltog straks i en undervisningstime, da han ankom med sine forældre. Da timen sluttede, var hans forældre kørt hjem. Det fik ham til at gå i sort og begynde at græde.

- Pædagogen tog armen og svingede den hele vejen og smækkede mig sådan en i nakken og i hovedet, så jeg fløj tilbage i gulvet og blev kastet ned og fik presset hovedet ned i det her hårde gulvtæppe, og hun smed sig på ryggen af mig og vred mine arme om på ryggen, gav mig et knæ i ryggen og råbte og skreg: Hvad fanden jeg bildte mig ind og hvad fanden jeg har gang i. Jeg kan kraftedme ikke være bekendt at lade andre stå at vente på mig. Og der skulle jeg så ligge, til jeg holdt op med at græde og sige undskyld for min opførsel, fortæller René Vinding Christensen.

Han forsøgte at fortælle sine forældre om, hvordan han havde det på skolen. Men de var blevet forberedt af skolens daværende forstander på, at børnene ville fortælle historier, der ikke passede. Så René kom ikke hjem efter den første måned, men blev tvunget til at blive på kostskolen.

- Der er nogle (tidligere elever red.), der den dag i dag ikke taler med deres forældre, fordi de ikke er blevet troet på, fortæller René Vinding Christensen.

Aalborg Kommune har meldt skole til politiet

De 31 tidligere elever fra kostskolen er i dialog med Aalborg Kommune, som har meldt sagerne fra kostskolen til politiet.

- Det allervigtigste er at blive troet på. At der er nogen, der tager det alvorligt og siger: Det er ikke i orden, det der skete med jer – undskyld, vi skulle faktisk have passet på jer, siger René Vinding Christensen.

De tidligere elever har en Facebookgruppe og den har fået adskillige nye henvendelser, efter sagen er kommet til offentlighedens kendskab.

TV2 Nord tager altid imod tips og henvendelser fra vores brugere og hvis du har en sag, du synes, vi skal se nærmere på, er du velkommen til at bruge nedenstående formular - eller til at sende en mail på redaktion@tv2nord.dk.

Send et tip

Alt hvad, du kan fortælle om historien/arrangementet, gør det nemmere for os at arbejde videre med, så hold dig ikke tilbage, når det kommer til detaljer.
Når du sender video eller billeder til TV2 Nord, forventes det, at du også besidder rettighederne til det sendte. Det er endvidere altid din pligt at sikre, at du er i besiddelse af de fornødne rettigheder til at offentliggøre materialet. Eventuelle erstatningskrav rettet mod TV2 Nord vil blive videresendt til den enkelte person, der måtte have krænket 3. parts rettigheder. Når du sender video og andet materiale til os, giver du TV2 Nord, TV 2 Regionerne og TV 2 ret til at anvende det tilsendte materiale tidsubegrænset på alle måder og i alle nuværende som kommende medier, herunder også i forbindelse med markedsføringen og demonstrationen af vores produkter. Dit materiale vil ikke blive solgt til tredjepart. Du bevarer ophavsretten og kan til hver en tid bruge og dele dit materiale i andre sammenhænge. Det er alene TV2 Nord, der afgør, om det tilsendte materiale anvendes eller ej.

Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland