Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gymnasieelever skal holde fri på mandage – de føler sig under pres, siger rektor

Foto: Thea Spliid Enevoldsen

Aalborg Katedralskole indfører en model, hvor de "låner" fridage fra sommerferien for at lette presset på hverdagene.

Fremdriftsreform. Studieaktivitetskrav. Arbejdsudbud.

Krav om at være skarp på at komme igennem gymnasietiden og studieårene for at ramme arbejdsmarkedet er der nok af.

Men på Aalborg Katedralskole forsøger man fra efter sommerferien at indføre skoleuger på kun fire dage.

Vi har oplevet meget mistrivsel på skolen, og forhåbentlig kan det her hjælpe i perioder med spidsbelastning i gymnasiet

Thea Spliid Enevoldsen, elevrådsformand

Det sker for at give eleverne nogle tiltrængte åndehuller i en ellers travl hverdag.

Det siger elevrådsformand Thea Spliid Enevoldsen til TV 2.

- Det skulle gerne føre til, at vi har lidt mere tid, vi selv er herre over for at kunne strukturere fritiden, siger elevrådsformanden, som til daglig går i 3.g på det nordjyske gymnasium.

Fremover bliver elevernes sommerferie seks dage kortere. De dage bliver så forvandlet til seks forlængede weekender med fri om mandagen i løbet af året.

- Vi har oplevet meget mistrivsel på skolen, og forhåbentlig kan det her hjælpe i perioder med spidsbelastning i gymnasiet, siger Thea Spliid Enevoldsen.

Processen er blevet til i samarbejde mellem ledelse og elever.

Jobcenter fødte idéen

Rektor Christian Nielsen Warming siger, at det var et jobcenter i Esbjerg, som var med til at føde idéen.

Her indførte man firedages arbejdsuge og fik medarbejdere, som var både gladere og havde mere balance mellem privatliv og arbejde.

- Vi kunne lave noget af det samme med vores 200 skoledage, hvis vi placerede vores fridage lidt anderledes, siger Christian Nielsen Warming.

Spørgsmålet var, hvor fridagene skulle tages fra. Eleverne var overvejende imod at tage fra påske og jul, så der blev færre fridage der.

Løsningen blev at skære en uge fra sommerferien og "smøre" den ud over i alt seks uger i løbet af et år, hvor der i forvejen er en håndfuld firedages skolegang på grund af helligdage.

Mandag er bedst

Også rektor peger på, at skolens elever kan have brug for en anden struktur i et ellers hektisk og fortravlet skoleår.

- Nogle af de undersøgelser, vi har set på, viser, at fra 2013-2017 er der sket noget med trivsel. Ikke bare hos unge, men også hos os andre.

- Vi har robuste unge mennesker, men de har travlt og føler sig under pres, og det er dem, der har peget på, at mandag er den bedste dag at holde fri, siger Christian Nielsen Warming.

Aalborg Katedraskole er den første af sin slags i landet til at indføre forsøget. Foto: Thea Spliid Enevoldsen

Aalborg Katedralskole er den første skole i landet til at forsøge sig med en ordning af den art.

- Jeg håber, at det vil kunne inspirere andre. Det er et andet tiltag end det sædvanlige, hvor der bliver sat penge af fra et ministerie for at skabe trivsel, og det så ender med, at man får ekstra morgenmad i kantinen eller et bordtennisbord, siger Thea Spliid Enevoldsen.

Tid til fordybelse

Studier fra USA og Canada peger på, at forkortede uger ikke behøver at koste noget på det faglige plan, men tværtimod kan være forløsende.

Fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) håber man da også, at forsøget i Aalborg viser sig at være en succes, når det bliver sat i værk i skoleåret 2023/2024.

Det siger Madeleine Steenberg Williams, som er forkvinde i organisationen.

- Noget af det, vi kæmper med lige nu, er at holde fri, når man reelt har fri, fordi weekenderne går med afleveringer og lektier. Det her kan give lidt tid til ekstra fordybelse, men også til at koble hjernen af, siger hun til TV 2.

Selvom mange elever i gymnasierne har det fint, så viser en stor national undersøgelse med 83.000 elever fra 2019 samtidig, at 31 procent af eleverne i skoleåret 2018/2019 seriøst havde overvejet at droppe ud.

Ses som "hænder"

Derfor er der også grund til at se på, hvad man kan gøre for at skabe mentale åndehuller.

- Der er en meget stor acceleration i uddannelsessystemet. Det handler om at komme hurtigt igennem, det handler om, at unge bliver set som ”hænder” og nogle, der skal løse arbejdsmarkedsudbuddets problemer, vi skal løse klimaproblemer, og det skaber enormt stor stress hos mange, siger DGS-forkvinden.

Madeleine Steenberg Williams håber, at andre gymnasier vil følge trop på eksemplet fra Aalborg.

- Hvis eleverne selv vil. Vi kæmper deres sag, siger hun.


59-årig døde i villabrand - nu skal liget undersøges

Søndag afgik en 59-årig mand ved døden i sit hus i Stagstrup syd for Thisted, efter der gik ild i hans hjem.

Mandag formiddag vil der blive foretaget en obduktion af manden.

Det fortæller vagtchefen ved lokalpolitiet i Thisted.

Håbet er herved at kunne hjælpe med at afklare brand- og dødsårsagen.

Politiet forventer senere på dagen eller senest i morgen at kunne oplyse mere om situationen.

- Vi formoder, at arnestedet til branden er i det rum, hvor manden opholdt sig, sagde Anders Bøje Hansen, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, søndag til TV2 Nord.

Politiets efterforskere og brandteknikere var i løbet af søndag til stede på adressen det meste af dagen og aftenen. Her lød det også fra politiet, at de ikke vidste, om der var tale om en ulykke eller en forbrydelse


33-årig forsøgte at snyde politiet i fart-sag

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var

En 33-årig mand forsøgte sammen med en bekendt at bage rævekager til politiet. Det skete i forbindelse med, at den 33-årige vred håndtaget på en motorcykel, men gerne ville have en bekendt til at tage skraldet for det.

Sagen startede præcis klokken 18.21 19. april 2023 på Kærvej i Kongerslev. Her vred den 33-årige lidt for ivrigt i gashåndtaget på en motorcykel med det resultat, at fartfælden klappede, da den 33-årige blev blitzet af en ATK-vogn.

Efterfølgende forsøgte den 33-årige over for politiet at give indtryk af, at det var en anden, der havde kørt motorcyklen. Den anden mand var ovenikøbet indforstået med at forsøge at tage skylden for hastighedsovertrædelsen.

Komplottet blev imidlertid afsløret, og nu er den 33-årige på vej i Retten i Aalborg med sigtelser om falsk anklage hængende over hovedet.

Det fremgår af sagens oplysninger, at manden har tænkt sig at tilstå. Manden, der forsøgte at tage skraldet for den 33-årige, ender også i retten, men skal have sin sag behandlet for sig.

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var, og hvorfor det var vigtigt for den 33-årige at slippe for konsekvenserne.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.


Alle tre varetægtsfængslet - dog ikke for drab

Foto: Per Frank Paulsen

Alle tre nægtede sig skyldig i kendelsen.

Kort før klokken 5 søndag morgen døde en 29-årig mand som følge af flere knivstik.

Klokken 7.15 og 8 blev to personer anholdt, mens to andre blev fanget i Brovst ved 13-tiden.

Alle fire personer, mener politiet, har forbindelse til overfaldet på den 29-årige, men blot tre af dem blev sigtet for manddrab ved Retten i Aalborg søndag aften.

Alle tre endte med at blive varetægtsfængslet i fire uger. Her er der tale om en 45-årig mand, en 32-årig mand og en 24-årig kvinde.

Det oplyser anklager hos Nordjyllands Politi Malene Lund Andersen.

- Dommeren fandt dog ikke, at der var begrundet mistanke for manddrab. De blev alle tre i stedet varetægtsfængslet for begrundet mistanke for grov vold med døden til følge, forklarer anklageren.

I anklageskriftet lyder sigtelsen mod de tre personer blandt andet, at de i forening dræbte den 29-årige mand, og at de tildelte ham slag mod krop og hoved, og at de lavede flere knivstik på bryst og ryggen af ham.

To accepterede kendelsen

Alle tre personer nægtede sig skyldig i sigtelsen mod dem, fortæller anklageren.

- To af dem har valgt ikke at kære varetægtsfængslingen, mens den sidste har udbedt sig betænkningstid i forbindelse med det, siger Malene Lund Andersen.

Den 29-årige mand døde Vestergade i Fjerritslev, hvor politiet modtog anmeldelsen klokken 04.52 søndag og dagen igennem har været massivt til stede. Både af hensyn til efterforskningen, men også for at bringe tryghed til borgerne i byen.

Det har dog været sparsomt med oplysninger fra politiet om et motiv, eller hvilken relation den 29-årige og de sigtede har til hinanden - udover at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev. Det er den hypotese, Nordjyllands Politi arbejder ud fra.

Dermed udelukker politiet også, at sagen har relation til den bandekonflikt, som har fundet sted i Aalborg i de seneste måneder.

På nuværende tidspunkt kan hverken anklager Malene Lund Andersen eller politiet fortælle mere. Det sker på baggrund af efterforskningshensyn, som også gjorde, at dommeren til grundlovsforhøret valgte at lukke dørene. Derfor kan medierne heller ikke berette om, hvad der skete inde ved grundlovsforhøret.

Du kan læse mere om sagen herunder i livebloggen:


Pudel tæt på at blive helt: AaB smed føring og brændte straffespark

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Det var tæt på, at AaB kunne lune sig på tre point i efterårskulden.

Det var et jubelbrøl af dimensioner, der kom fra AaB-fansene, da Bjarne Pudel headede AaB i front med blot ti minutter igen.

Så troede man, at AaB fik hævn for sidste kamp mod Vejle, som endte 2-2, men sådan gik det ikke.

Føringen holdt nemlig ikke mod bundproppen søndag aften, da Vejle fik udlignet til 3-3 i en særdeles dramatisk kamp. Et brændt straffespark fra Oliver Ross endte også med at blive afgørende.

Vejle pressede hårdt

Begyndelsen af kampen var en hektisk affære, hvor Vejle pressede AaB hårdt i opspillet, men det tog tid, før chancerne for mål kom.

Efter 17 minutter skød den tidligere AaB-spiller Anders K. Jakobsen en kanonkugle på overliggeren, men det forblev lige ved og næsten for sydjyderne.

Men otte minutter var den gal igen i AaB-forsvaret.

Lars Kramer missede en tackling midt på banen, og det udnyttede Dimitrios Emmanouilidis - for AaB-keeper Vincent Muller stod langt ude af målet. Derfor sendte Vejle-spilleren den nemt ind i AaB-målet i et effektivt kontraangreb.

AaB-spillerne fik sig dog samlet op på trods af et hårdt Vejle-pres, og efter 40 minutter fik Oliver Ross den ultimative mulighed for udligning, da AaB fik tilkendt et straffespark.

Det var desværre for ham et forkølet forsøg midt i målet, og han missede derfor den store chance.

Anderledes anden halvleg

Kort efter pausen fik AaB igen et straffespark i sin retning, og det blev anfører Mathias Jørgensen, der steppede op. Den mulighed missede han ikke, og så var der udlignet.

De gode minutter stoppede ikke for AaB, for John Iredale fik nemlig scoret for anden kamp i streg. Bolden blev ikke sendt væk af Vejle-forsvaret, og så kunne australieren sende AaB i front.

Træerne voksede ikke ind i himlen for AaB, som fem minutter efter smed føringen igen. På et hjørnespark fik Damian van Bruggen sendt bolden op i det lange hjørne.

Efter udligningen fra Vejle fik AaB flere gode chancer, da både Mathias Jørgensen og Lars Kramer er tæt på at sende aalborgenserne i front.

Få minutter senere sendte Mylian Jimenez bolden ind i feltet på et frispark, hvor Bjarne Pudel kom først på den og sendte den i nettet. Selv ikke et VAR-tjek kunne stoppede den tidligere Dortmund-spiller fra at score sit første mål for klubben til 3-2.

Det skulle desværre ikke blive kampen sidste mål.

Musa Juwara gik ind i banen fra højre side og drejede langt ud fra siden bolden bag Vincent Müller.

Det blev sidste mål, og dermed satte AaB kun et point ind på kontoen i mod bundproppen i Superligaen.

AaB forbliver på niendepladsen og har nu 15 point efter 14 kampe.


29-årig blev dræbt af knivstik: Her er, hvad vi ved, og hvad vi mangler svar på

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Få overblikket over drabet på den 29-årige mand.

En 29-årig mand blev søndag nat/morgen dræbt på Vestergade i Fjerritslev efter flere knivstik.

Her er fire personer blevet anholdt, og tre af dem skal i grundlovsforhør.

TV2 Nord har samlet, hvad vi ved, og hvad der stadig mangler svar på.

Du kan også læse livebloggen om sagen herunder:

Hvad vi ved

  • To personer blev anholdt omkring klokken 7.15 og klokken 8 i Fjerritslev, hvor de blev ført væk af politiet.

  • De sidste to mistænkte blev anholdt ved 13-tiden i Brovst.

  • Drabet skete på Vestergade i Fjerritslev, men der har været afspærringer i meget af byen dagen igennem. Her har politiets efterforskning været i gang, og der kom teknikere helt fra København.

  • Politiet oplyser, at de ikke mistænker, at drabet har relation til den verserende bandekonflikt i Aalborg.

  • Derimod er en hypotese fra politiet, at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev.

  • Tre af personerne blev fremstillet i grundlovsforhør søndag aften, hvor de blev sigtet for manddrab, slag og spark mod hoved og krop, samt knivstik i bryst og ryg . Der er tale om to mænd på henholdsvis 32- og 45 år og en 24-årig kvinde.

  • Alle tre nægtede sig skyldig i manddrab.

  • De tre personer blev alle varetægtsfængslet i fire uger, men det var ikke for manddrab. Det var derimod for begrundet mistanke om grov vold med døden til følge.

  • To af personerne valgte ikke at kære kendelsen, mens den sidste udbad sig betænkningstid i forhold til at kære kendelsen.

Hvad vi ikke ved

  • Der er intet meldt ud om motivet endnu, ligesom der ikke er meldt ud, hvad der skete, som førte til, at den 29-årige mand mistede livet.

  • De enkelte personers rolle i forbindelse med drabet er ukendt.

  • Det er "blot" tre af de anholdte personer, som fremstilles i grundlovsforhør, og politiet er stadig ved at klarlægge, hvad den sidste persons rolle er.