10 nordjyske virksomheder og AAU vil redde liv i minus 51 grader

Projektet Defend Arctic skal sikre hurtig og effektiv hjælp ved ulykker og katastrofer - blandt andet på Grønlands 2.700 kilometer lange østkyst.

Når der sker en ulykke i Danmark, ringer man 1-1-2, og hjælpen er fremme inden for relativt få minutter. Så simpelt er det ikke, når adressen hedder Østgrønland. Her kan det tage et halvt døgn eller mere, før hjælpen når frem.

Derfor er 10 nordjyske virksomheder og Aalborg Universitets Institut for Materialer og Produktion gået sammen i et 'iskoldt' projekt, der skal sikre en hurtig og effektiv indsats ved ulykker og katastrofer i arktiske områder.

Samarbejdet er døbt Defend Arctic og præsenterer sig selv for offentligheden på den internationale messe Eurosatory, der løber af stablen i Paris 11.-15. juni.

quote Defend Arctic-containere med alt i computerstyret teknologi klarer sig selv med solceller og egen vindmølle.

Bruno Winther, Head of Innovation, Aalborg Universitet

De 10 nordjyske virksomheder byder ind med produkter fra hver deres specialområde - f.eks. droner, satellitter, radar- og kommunikationsudstyr og køretøjer.

Al udstyret samles i containere og kan pakkes ud i Arktis som mobilt eftersøgnings- og redningssystem, som kan stationeres på strategiske steder - f.eks. Østgrønland.

- Det er nødvendigt at have et inspektionsskib liggende fast med en helikopter for at være effektiv, specielt i Østgrønland. Det er ikke realistisk. Men det er Defend Arctic-containere med alt i computerstyret teknologi, som klarer sig selv med solceller og egen vindmølle, forklarer Bruno Winther, der er Head of Innovation på Aalborg Universitet.

Udstyret skal fungere i -51 grader

Redningsudstyret, der er en del af projektet Defend Arctic, skal være af en særlig kaliber for at kunne fungere i de ekstreme miljøer i Arktis.

- Vi sætter klodser med de rigtige komponenter sammen på den rigtige måde og sikrer, at de kan bruges også ved minus 51 grader, som er kravet fra Forsvaret og NATO. På Aalborg Universitet kan vi teste materiellet ned til minus 55 grader, og derfor har vi kunnet sammensætte systemerne med de rigtige elementer fra de nordjyske firmaer, siger Head of Innovation Bruno Winther.

Nordjyske virksomheder bag Defend Arctic

Alpcon, Støvring: Ekspertise i termoelektriske generatormoduler til opvarmning for såvel mandskab som køretøjer.
Ballard, Hobro: Brændselsceller til at sikre elforsyning også under ekstreme forhold.
DC Supply, Nørresundby: Mobile containerløsninger.
Hydrema, Støvring: Leverer dumperne, der kan transportere alle elementer rundt i de arktiske områder med ekstremt lavt marktryk, så køretøjerne også kan operere på isen.
MyDefence, Nørresundby: Teknologisk avancerede anti-drone løsninger og kan jamme eventuelle uvedkommende og forstyrrende droner i området.
Sky-Watch, Støvring: Avancerede droner, der kan holde sig flyvende og med mulighed for tilbehør som kemiske detektorer, infrarød, thermisk eller HD-kamera.
Necas, Støvring: Elektronik til meget krævende miljøer, blandt andet inden for markedssegmenterne industri, maritimt og offshore, samt rumfart og forsvar.
Scanfiber Composites, Sindal: Letvægts-pansring baseret på fiberkompositter.
Space Inventor, Aalborg: Udvikler og bygger satellitsystemer, som kan opfange og overvåge radiosignaler fra for eksempel skibe, fly og radarer.
Techpartners, Støvring: Yder rådgivning og konsulentbistand og har blandt andet erfaring i vandbehandling under forhold fra ørkenvarme til arktisk kulde.

Seneste nyt

fra Nordjylland