Himmelsk: 10 ting du ikke vidste om engle

Prinsesse Märtha Louise fra Norge har sin egen engleskole, engel betyder sendebud og så har englene deres egen Internationale Engledag.

Med kun få uger til juleaften, så forbinder de fleste højst sandsynligt engle med pynt til juletræet eller kommoden.

Men faktisk så tror hver fjerde dansker på engle som et levende væsen. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for DR.

Det er mest kvinder og midaldrende danskere, der tror på englene, men også nogle ateister er overbeviste om, at engle findes. Det viser en anden undersøgelse, som analyseinstituttet Zapera har foretaget for Kristeligt Dagblad.

Så selv med julen ude i horisonten, så er der altså mange danskere, der tror på de lysende skikkelser med vinger. Eller – det er i hvert fald én beskrivelse af dem. For der er mange.

Vi forsøger her at gøre dig klogere på englene – og hvem ved, måske begynder du bagefter selv at tro på engle.

10 ting, du ikke vidste om engle:

1. Engel betyder sendebud
Ordet stammer fra det græske ord angelos, der betyder sendebud eller budbringer. Englene er ifølge den religiøse forestilling himmelvæsener, der formidler kontakten mellem himmel og jord.

2. En engel er et åndeligt væsen
Engle betragtes i daglig tale som himmelske, åndelige væsener, der kan kommunikere med mennesker og hjælpe dem. De kan optræde i mange forskellige skikkelser. Engle har stor symbolsk betydning – vi bruger dem netop også meget i juletiden.

3. En engel er (nu) en kvinde
Fordi engle er himmelvæsener, betragter man dem normalt ikke som tilhørende et bestemt køn. Alligevel var det frem til romantikken omkring 1870 den gængse opfattelse, at engle var hankønsvæsener – og blev altid beskrevet sådan. I de seneste par hundrede år er englene blevet skildret som hunkønsvæsener – især i børnebøger.

 
 

4. De mest kendte engle
Der findes flere forskellige slags engle. De mest kendte er keruber, serafer og troner. Seraferne er anerkendt som den højeste orden blandt Guds tjenere – de brænder af kærlighed til Gud. Keruberne optræder i Biblen, hvor Gud satte to keruber med flammesværd udenfor Edens Have til at vogte Livets træ efter Syndefaldet, så menneskene ikke også skulle spise af dét og blive udødelige. Tronernes opgave er at sikre, at Guds retfærdighed sker.

5. Forskellige trosretninger – forskellige engle
I islam er der fire ærkeengle: Åbenbaringens engel Gabriel, Michael, Israfil og dødsenglen Izrail. Derudover er der den faldne ærkeengel Iblis, som er djævelen, der gjorde oprør imod Allah. I jødedommen er englene organiseret i et hierarki af forskellig rangorden. I kristendommen opfattes englene som sendebud fra Gud. I den katolske kirke tror man også på skytsengle.

6. Prinsesse tror på engle
Prinsesse Märtha Louise fra Norge stod i 2007 frem og fortalte, at hun var synsk og kunne kommunikere med både engle og dyr. I kølvandet på interessen for den kongelige kontakt med de overnaturlige væsener, startede prinsessen den i folkemunde skole ’Engleskolen’ sammen med sin samarbejdspartner. I begyndelsen troede den norske befolkning, hun var gået fra forstanden, men prinsesse Märtha Louise kunne alligevel grine hele vejen til banken. På 10 år omsatte Engleskolen for 16 millioner kroner.

7. International Engledag
8. september er den officielle Internationale Engledag, hvor man fejrer de himmelske væsener. Engledagen blev første gang afholdt i 2006 – til at begynde med kun i Odense, men sidenhen har interesseret været stigende. Dagen 8. september er blandt andet valgt for at skabe positiv energi omkring datoen for terrorangrebet i New York – 11. september.

 
 

8. Sådan mærkes en engel
Folk, der tror på engle, beskriver mødet med dem som meget kærligt og magisk. Nogle oplever, at englene efterlader en hvis fjer til dem, andre føler sig healet og opløftet – og andre igen får en spontan lykkefølelse, når der går en engel gennem lokalet.

9. Ordsprog om engle
Apropos ordsproget ’Der gik en engel gennem lokalet’, så har det en helt speciel betydning. Man bruger det omkring en situation, hvor der har været pinlig tavshed, som er opstået af noget, en person har sagt. Nyere brug af ordsproget har dog vendt effekten modsat, så det også kan dække over en positiv stemning.

10. Populært navn
Mange stednavne og butikker har taget det guddommelige englenavn til sig, for det fænger hos danskerne. For eksempel kan du se en film i biografen Den Blå Engel i Kalundborg. Og en del online-butikker hedder slet og ret ’Englebutik’.

Test dig selv: Er du tålmodig som en engel?


Seneste nyt

fra Nordjylland