100 år gammel strandfest genoplives i Tornby

En strandfest, der før i tiden skaffede penge til vedligeholdelse af Tornbys skudehandelsbåd bliver i fredag genoplivet i Tornby.

En gammel tradition fra før de havne, vi kender den dag i dag, prægede de danske kyster ser igen dagens lys i Tornby.

Da skudehandel ophørte i slutningen af 1800-tallet og derfor ikke tjente penge, fandt man på at holde strandfester for at tjene penge til vedligehold af skudebåden og det gamle pakhus i Tornby. 

Strandfesten i Tornby stoppede med at blive afholdt for 20 år siden. Sidste år besluttede man sig så for at prøve igen, og for at gøre noget til en tradition, skal det jo ske flere år i træk. Så igen i år er der fest på stranden i Tornby.

På programmet til strandfesten er der blandt andet bådbygning, fodboldturnering og kapsejlads. Begge aftener er der også live musik.  

Skudehandel var noget man gjorde, inden de havne vi kender i dag så dagens lys på den jyske vestkyst, og var det første bud på eksport og import over vand istedet for over land. 

Nordjylland og Sydnorge handlede meget sammen, og da var det altså lettere at tage havets vej, end at skulle tage landvejen. 

Den tidlige skudehandel imellem Vendsyssel og Sydnorge opstod i 1500-årene og tog til i løbet af 1600-årene, og blev drevet med mindre fartøjer, der kunne gå ind til stranden. Altså de fladbundede skudebåde. 

Strandfesten er i gang fra fredag den 14. juli til og med lørdag den 15. juli. 


Seneste nyt

fra Nordjylland