10.000 kroner per lærer

Så mange penge kommer det til at koste at gøre folkeskolerne klar til den nye hverdag, der møder lærerne efter sommerferien. Der bliver nemlig stillet nye krav til lærernes arbejdsplads.

De skal nemlig ud over møbler og IT-adgang også overholde arbejdsmiljøkrav om udluftning og lys. Og netop arbejdsmiljøloven tvinger kommunerne til at indrette arbejdspladser. Tidligere havde lærerne hjemmearbejdsplads. Men med skolereformen skal lærerne arbejde på skolen. Det fortæller DR Nordjylland.

- Det er ikke os, der kategorisk stiller krav om arbejdspladser. Det er arbejdsmiljøloven, forklarer formanden for lærerkreds Nord, Lars Busk Hansen, der også har plads i lærerforeningens overenskomstudvalg. Han kalder det naturligt at indrette arbejdspladser til personalet, når nu den ny reform forlanger, at lærerne skal udføre alt deres arbejde på skolen.

Alene i Nordjylland har otte kommuner afsat i alt 35,5 millioner kroner til formålet, men de penge rækker ikke. Det viser en rundspørge til de nordjyske kommuner DR Nordjylland har lavet.

Aalborg Kommune har eksempelvis afsat 11 millioner kroner til ny arbejdspladser - kommunens 56 folkeskoler har allerede søgt om 19 millioner. Skolerådmand Tina French Nielsen erkender, at kravet er blevet en udfordring.

- Selvfølgelig skal lærerne have en ordentlig arbejdsplads, men jeg tror ikke at politikerne på Christiansborg helt har tænkt over det her krav, da de udtænke skolereformen, siger hun til DR Nordjylland.

Mariagerfjord Kommune fordelt udgiften over to år. Samtidig skal skolerne selv finansiere 40 procent af udgiften. I Jammerbugt er selvfinansieringen på 50 procent. Rebild Kommune bruger 4,5 millioner kroner, der blev sparret i forbindelse med lockouten i fjor, og Læsø har reduceret udgiften ved at købe møbler til sine 16 fuldtidsansatte lærere i et konkursramt firma.

Prisen for en arbejdsplads kan runde de 10.000 kroner. Og dertil kommer udgifter til eventuelt ombygning, eller tilbygning. Flere skoler har nemlig ikke plads, og tvinges derfor til nybyggeri.

- Vi har særligt et par skoler, der er propfyldt med både elever og medarbejdere, og der er vi nok nødt til at finde en helt ny løsning, lyder det fra Daniel Rugholm, skoleudvalgsformand i Hjørring Kommune.

Frederikshavn Kommune er den eneste i Nordjylland, der endnu ikke har afsat penge til arbejdspladser. Kommunen er på rundtur til alle skoler, for selv at vurdere behovet, og ventes først at have overblik i juni.


Seneste nyt

fra Nordjylland