Sag om nordjysk brandstifter risikerer at gå om: 10.000 sager skal gennemgås efter datafejl

Teleoplysningerne var et afgørende bevis, da en nu 36-årig deltidsbrandmand sidste år blev idømt syv års fængsel for en række påsatte brande.

En it-fejl i politiets system for teleoplysninger kan nu betyde, at en række straffesager skal gå om. 

Rigspolitiet har tirsdag oplyst, at cirka 10.000 sager, hvor politiet har indhentet teleoplysninger i sin efterforskning, skal gennemgåes på ny for at sikre, at bevismaterialet har været korrekt. 

Det drejer sig også om flere sager i Nordjylland, hvor en af de mest bemærkelsesværdige er sagen om den nu 36-årige deltidsbrandmand, der sidste år blev idømt syv års fængsel for en række påsatte brande i Fjerritslev-området. Her var teleoplysningerne et afgørende bevis og blev brugt til at kortlægge mandens færden. 

quote Jeg synes, det er utroligt trist, at man nu kan konstatere, at faktaen i sagen ikke har været objektiv.

Jens Christian Christensen, forsvarsadvokat

Den 36-åriges forsvarsadvokat, Jens Christian Christensen, kalder den nye udvikling "uhyggelig" og vil forsøge at få medhold i, at sagen skal gå om, hvis Rigspolitiets efterforskning faktisk viser, at teleoplysningerne i sagen har været fejlagtige. 

- Jeg synes, det er utroligt trist, at man nu kan konstatere, at faktaen i sagen ikke har været objektiv. Der er blevet brugt næsten 7000 teleoplysninger i sagen. Hvis det viser sig, at de ikke er korrekte, så mener jeg, at der afsagt en forkert dom, siger Jens Christian Christensen.

- Vi tager det jo altid for givet i sådanne sager, at den objektive fakta er korrekt. Hvis man bestrider det som forsvarsadvokat, så bliver man jo gjort til grin. Så jeg er meget rystet over det her. 

It-fejl giver bekymring

Deltidsbrandmanden blev i første omgang idømt fem års fængsel i 2017 ved Retten i Hjørring for 18 påsatte brande i Fjerritslev-området i efteråret 2016.

I 2018 blev dommen skærpet af Vestre Landsret til syv års fængsel. Den 36-årige nægtede sig skyldig i både byretten og landsretten, hvor han forklarede, at han kørte rundt i området alene for at drikke, hvilket, ifølge den dømte, forklarede, hvorfor teleoplysninger viste, at han var i nærheden af brandene. 

It-systemet, som politiet har fundet en fejl på, bliver brugt til at konvertere oplysninger fra de forskellige teleselskaber, så de kan sammenlignes. Fejlen kan derfor give bekymring for, om hvorvidt de teleoplysninger, der placerede den 36-årige på gerningsstederne, var korrekte. 

Alle sager fra 2012 skal gennemgåes

Forsvarsadvokat Jens Christian Christensen vil dog ikke sige, om han mener, at teleoplysningerne nødvendigvis har været mangelfulde i sagen. 

- Det er alt sammen meget nyt det her. Om vi kommer videre med det her, afhænger af konklusionen på de tekniske undersøgelser. Hvis det viser sig, at alle teleoplysninger har været forkerte, så er det sværere at placere min klient på gerningsstederne, siger Jens Christian Christensen. 

TV2 Nord har også kontaktet sagens anklager, politianklager Kim Kristensen, men han ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag og henviser til Rigspolitiets beslutning om at gennemgå alle sager, hvor teleoplysningerne indgår. 

Rigspolitiet og Rigsadvokaten vil nu gennemgå alle sager fra 2012 og frem til marts i år, hvor teleoplysningerne har indgået i politiets efterforskning. 


Seneste nyt

fra Nordjylland