104-årig modstandsmand insisterer på at sætte sit kryds: - Demokrati er en pligt

Alder er ingen hindring for at gøre sin borgerpligt og stemme til kommunalvalget. Det mener tidligere overlæge i Terndrup, Aage Astrup, som tirsdag satte sit kryds ved endnu et valg - denne gang med lidt hjælp.

Tidligere overlæge Aage Astrup fra Terndrup kan ikke gøre det alene. Han har brug for hjælp til at blive skubbet ned til valgstedet, og han har brug for hjælp til at få krydset sat dér, hvor han vil have det.

Men den slags bagateller er ikke noget, der kan holde nu 104-årige Aage Astrup væk fra valgstedet sådan en tirsdag i november, når der er kommunalvalg. For stemme, det skal man altså, mener den tidligere overlæge og modstandsmand. Demokrati er nemlig ikke en selvfølge for en af de mænd, der satte livet på spil mod nazisterne under Anden Verdenskrig.

- Det, vi sloges for dengang, det risikerede vi livet for. Hvis man ikke passer på det, så går det jo i fisk, siger Aage Astrup.

Derfor har han aftalt med en besøgsven, Else Marie Dahlholm, at hun skal skubbe ham hen til valgstedet i hans kørestol. Og hun gør det mere end gerne, så Aage Astrup, valgkredsens ældste stemmeberettigede borger, kan gøre sin indflydelse gældende.

På vej til stemmeurnerne, pakket ind i uldhue og vindtæt jakke og med stemmekortet pakket ned i sin taske på skødet, er han da heller ikke bange for at afsløre, hvor han har tænkt sig at sætte sit kryds.

- Det er jo et hemmeligt valg, men jeg stemmer på én, som her i byen har gjort meget i byrådet for ældre mennesker. Jeg stemmer på Allan Busk, lyder det fra en determineret stemmer.

Det er da også lige dér på den lange stemmeseddel, ved Den Sociale Fælleslistes spidskandidat, at Aage Astrup med lidt hjælp fra to valgtilforordnede får slået krydset. Han afleverer selv sine stemmesedler bagefter, tilfreds med at have gjort sin borgerpligt endnu engang, og det behøver ikke være den sidste, mener Aage Astrup.

- Jeg har lovet at køre Astrup til kommunalvalg om fire år igen. Ikke også, Astrup, spørger besøgsvennen Else Marie Dahlholm på vej ud fra valgstedet igen.

Og svarer kommer prompte fra Aage Astrup:

- Jo.


Seneste nyt

fra Nordjylland