120 job på vej ud af Aalborg

04:29

Foto: Lone Vad Dam

1 af 3

Aalborg står igen til at miste Grønlandshandlen og dermed 120 job på havnen - i første omgang. Der skal skæres drastisk ned, og det betyder, at både udlandet og andre danske byer nu får lov til at byde ind på opgaven med at forsyne Grønland med varer.

Beslutningen om at nedlægge stillinger kom helt bag på medarbejderne i Royal Arctic Logistics på Grønlandshavnen i Aalborg. Afdelingen kaldes også pakhusgruppen og er en del af det større selskab, Royal Arctic Line, det tidligere Den Kongelige Grønlandske Handel.

Nyheden kom frem forleden i KNR, Grønlands Radio, i et interview med den nye administrerende direktør, Verner Hammeken. Han skriver i sit eget nyhedsbrev, som TV2 Nord er i besiddelse af, at nedskæringerne omfatter 120 stillinger i Aalborg.

- Royal Arctic Logistics vil i løbet af 2016 ophøre med godshåndtering og pakhusaktiviteterne i Danmark. Det har en betydning for op til 120 stillinger i Aalborg, da opgaverne vil blive søgt udført ved hjælp af partnerskaber med selskaber der, med stordriftsfordele i ryggen, kan udføre disse opgaver mere effektivt, skriver Verner Hammeken.

Og meddelelsen har rystet medarbejderne på Aalborg Havn.

- Det var noget af en mavepumper for os alle sammen. Ingen af os havde set det komme, og frustrationerne har da også hobet sig op siden det interview og et nyhedsbrev, som blev udsendt samtidig, siger Michael Gregersen, tillidsmand for terminalarbejderne i Royal Arctic Logistics.

- Jeg blev selv helt mundlam. Vi tænkte alle sammen: "Hvad er det lige, der sker?" Det her skal lige synkes, siger Helle Ravn, tillidsmand for HK i Royal Arctic Logistics.

Medarbejderne siger, at de gerne ville have givet deres eget bud på, hvordan der kan spares, før beslutningen blev truffet og meldt ud.

- Vi har slet ikke fået den mulighed. Jeg ved ikke hvorfor, men det er frustrerende, siger tillidsmand Michael Gregersen.

Aalborg var sidst i kamp om Grønlandshandlen i 2006, da Aarhus og Esbjerg var ude efter opgaven. Aalborg vandt. Dengang viste beregninger, at 1000 arbejdspladser hos underleverandørerne rundt omkring i Nordjylland også var i fare, hvis Grønlandshandlen forsvandt fra Aalborg.

Det nordjyske folketingsmedlem, Bjarne Laustsen, skriver til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Statsministeren er også minister for Grønland, så han må ind i den her sag. Det drejer sig jo om mange flere end blot de ansatte på stedet. De danske skatteborgere er via bloktilskuddet med til at betale for, at Grønland er en del af rigsfællesskabet. Derfor er det også vigtigt, at de arbejdspladser ligger i Danmark, siger Bjarne Laustsen.

Ledelsen i Royal Arctic Logistics, ønsker ikke at udtale sig til TV2 Nord i sagen.

Flere nyheder fra TV2 Nord